32 sivile drept i etnisk motivert angrep i Mali

Canadiske styrker ankom søndag FNs base i Gao i Mali. Canada har uttrykt «dyp bekymring» over påstandene om menneskerettighetsbrudd i Mali. Foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP/NTB
Canadiske styrker ankom søndag FNs base i Gao i Mali. Canada har uttrykt «dyp bekymring» over påstandene om menneskerettighetsbrudd i Mali. Foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP/NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 32 sivile som tilhører folkegruppen fulani, ble drept i et angrep mot landsbyen Koumaga sentralt i Mali.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der er tradisjonelle jegere i folkegruppen dogon som skal ha stått bak massakren mot folkegruppen lørdag.

– De omringet landsbyen, skilte fulani-folket fra de andre, og drepte minst 32 sivile i kaldt blod, sier Abel Aziz Diallo, som leder den lokale foreningen Tabila Pullaku.

Ytterligere ti mennesker er savnet, tilføyer han. En lokal folkevalgt sier det var barn blant de drepte.

Jegerne skal ha returnert til landsbyen søndag kveld og drept ytterligere fire sivile, men Malis forsvarsdepartement sier de ikke kan bekrefte at den siste hendelsen har funnet sted.

Spenninger og vold mellom fulanier og dogonere har økt de siste tre årene, etter at fulani-gjetere har blitt anklaget for å ha brukt dogon-områder til å beite.

Sentrale Mali er et stort område der myndighetene har lite tilstedeværelse og jihadister, som anklages for å piske opp de etniske konfliktene mellom folkegruppene, har fritt spillerom. Fulani-folket har blitt anklaget for å ha samarbeidet med jihadister, og regjeringsstyrkene i landet kritiseres for vilkårlige pågripelser og utenomrettslige drap i kampene mot opprørere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som skjer nå er veldig alvorlig. Vi må unngå forvirring. Bare fordi vi er fulani, betyr ikke det at vi er terrorister, sier Diallo.

Uroen i Mali startet i 2012 da det separatistiske tuareg-opprøret ble utnyttet av jihadister til å ta kontroll over flere byer nord i landet. Ekstremistene ble drevet ut av fransk-ledet koalisjon i 2013.