Avgjørende dag for Tyrkias sterke mann

Se video: Tyrkerne går til valgurnene i dag. Det kan bli et tøft valg for Tyrkias nåværende president Recep Erdogan.
 
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h) trykket hendene til noen av sine tilhengere da han avla sin stemme i søndagens valg. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Recep Tayyip Erdogan har aldri tapt et valg. Dersom han går seirende ut av Tyrkias to valg søndag, får han et sterkere grep om makten enn noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tyrkia gjennomfører en demokratisk revolusjon med dette valget, sa Erdogan (64) da han avla stemme på en skole i Europas største by Istanbul.

Presidenten skrøt av Tyrkias høye valgdeltakelse, som ved forrige valg skal ha vært på 85 prosent.

Meningsmålingene tyder på at Erdogan beholder makten. Men veien til seier kan vise seg å bli vanskeligere enn tidligere antatt.

For første gang har den mangfoldige tyrkiske opposisjonen lykkes i å samle seg. Sekulære, islamister, nasjonalister og kurdere er på tvers av partiskillene skeptiske til Erdogan og hans stadig mer autoritære lederskap.

Partier som ellers har lite til felles, har derfor gått sammen i en allianse med mål om å stanse mannen som har vært statsminister siden 2003 og president siden 2014.

Aktuelt: Erdogan risikerer rettsoppgjør om han ikke vinner

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten statsminister

Dersom Erdogan lykkes i å overvinne motstanden og blir gjenvalgt med flertallet i nasjonalforsamlingen i ryggen, blir han en langt mektigere president enn tidligere.

Valget vil fullføre overgangen fra et parlamentarisk system til et presidentstyre, som ble godkjent i en folkeavstemning i fjor. Da vil presidenten kunne danne regjering, utstede dekreter og forberede budsjetter. Statsministerposten vil forsvinne.

Aktuelt: Økonomisk uro svekker Erdogan før valget i Tyrkia

Økonomisk krise

Kritikerne mener det nye systemet vil undergrave maktbalansen. Men Erdogan hevder endringen er nødvendig for å sikre Tyrkia et mer stabilt styresett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten utfordres ikke bare av en sammensveiset opposisjon. Også økonomien gir ham motgang. Tidligere kunne han vise til gode tall og hevde han bringer sitt folk velstand. Men de siste månedene har vært preget av økonomisk krise, valutakollaps og kraftig prisstigning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Meningsmålingene tyder på at økonomiske spørsmål er viktigere enn sikkerhetsspørsmål for velgerne, sier professor Serhat Guvenc ved Kadir Has-universitetet.

Aktuelt: Erdogan: – Demokratisk revolusjon i Tyrkia

Fare for juks?

Valget finner sted mens landet fortsatt styres under unntakslover. Flere titusen mennesker er fengslet etter anklager om delaktighet i kuppforsøket i Tyrkia i 2016.

I tillegg er pressefriheten strammet inn, og Erdogan har fått mye større mediedekning enn de andre presidentkandidatene.

En ny valglov øker ifølge kritikerne faren for juks. Ifølge denne kan offentlig ansatte lede lokale valgkomiteer, og sikkerhetsstyrker kan bli utstasjonert ved valglokalene. Dessuten godkjennes stemmesedler som mangler stempel fra valgfunksjonærene.

Meningsmålingene tyder på at Erdogan mest sannsynlig vil vinne presidentvalget. Men det kan hende dette slaget først blir avgjort i en valgomgang nummer to 8. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Valglokalene har åpnet i Tyrkia

Sterk utfordrer

Muharrem Ince (54) fra det sekulære sosialdemokratiske partiet CHP har i seilt opp som Erdogans hovedutfordrer i presidentvalget. Hundretusener av mennesker har deltatt på Inces folkemøter.

Det er også knyttet spenning til om Erdogans moderate islamistiske parti AKP og alliansepartneren Nasjonal bevegelse (MHP) vil klare å sikre seg flertallet i nasjonalforsamlingen.

Valglokalene åpnet klokka 7 norsk tid og stenger klokka 16. Om lag 59 millioner tyrkere har stemmerett ved valget, inkludert 3 millioner som bor i utlandet.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har sendt valgobservatører til Tyrkia. En av dem er Frp-politikeren Bård Hoksrud.