Deporterte foreldre vil tilbake til USA for å gjenforenes med barna

Video: Seks år gamle Alison ble separert fra moren sin. Hjerteskjærende lydopptak av henne og andre barn vekker oppsikt i en betent politisk debatt i USA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ever Sierra ble sendt tilbake til Honduras med fly fra USA. Men han er fast bestemt på å returnere til USA der hans åtte måneder gamle datter er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Søndag eller mandag drar jeg igjen. Jeg vil være sammen med familien min, sa den 28 år gamle mureren etter at han var kommet tilbake til San Pedro Sula, med datterens sko hengende på ryggsekken.

Datteren sitter sammen med hans 26 år gamle kone på et asylmottak i McAllen i Texas.

Sierra reiste fra Honduras med kona Iris Janeth og datteren 2. januar. Sammen med dem da de krysset grensa til USA en måned senere, var broren Juan Carlos, hans kone og deres fem år gamle sønn.

Men de ble alle tatt av amerikansk grensepoliti da de krysset Piedras Negras-elva i nærheten av grensa til Mexico.

Ifølge Sierra ble Iris Janeth og deres datter sendt til et ungdomsfengsel i McAllen i Texas, svigersøsteren ble sendt til et senter i Miami i Florida, broren ble sendt til et fengsel i Texas, og han selv endte i et senter i Louisiana.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Amerikanere demonstrerer mot behandlingen av migrantbarn

Storm av protester

Trump-administrasjonens politikk med å splitte opp familier som kommer over grensa, har ført til at 2.300 barn er tatt fra foreldrene og sendt til sentre over hele USA.

Metoden utløste en storm av protester både i USA og i resten av verden og førte til at president Donald Trump ga ordre om å stanse oppsplittingen av familier, selv om myndighetene ennå ikke er blitt enig med seg selv om hvordan de nå skal gå fram og hvordan de skal gjenforene familier.

Sierra kom fredag på et av to fly med rundt 120 deporterte honduranere hver fra Louisiana til San Pedro Sula.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen av de deporterte, Jose Miguel Sagotizado, klagde over at de var lenket både på hendene, føttene og livet på hele flyturen, selv når de måtte på do.

– Trump er rasist. Han har hele verden mot seg, sa en fortsatt sint Sagotizado.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pentagon rydder plass til internerte barn

Sønnen ble igjen

Samtidig ble 108 utviste guatemalanere tatt imot av et oppmuntrende mariachi-band da de kom med fly til Guatemala by fra California.

En av dem, 33 år gamle Benjamin Raymundo, forteller at han reiste sammen med sin fem år gamle sønn i april til California i håp om et bedre liv. I Guatemala etterlot han kona og en to år gammel datter.

De krysset hele Mexico i buss, men da de kom til California, ble de tatt. Raymundo ble skilt fra sønnen og fant først ut senere at han ble sendt alene til New York.

En svigerbror som bor i USA, greide sammen med en advokat å spore opp femåringen og fikk etter hvert tatt hånd om ham.

– Det er en stor sorg for meg om jeg aldri får se sønnen min igjen, sa Raymundo og la til at han foreløpig ikke har planer om å prøve igjen og bare håper at sønnen får asyl i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Delstater saksøker USAs regjering for migrantbehandling

Skal tilbake

På samme fly var en 40 år gammel guatemalansk kvinne som ikke ville oppgi sitt navn og som hadde vært ti måneder i forvaring på et senter i Arizona.

Hun sa hun hadde emigrert til USA i 2004, og at en 14 år gammel sønn hadde kommet etter for to år siden. Da hun ble deportert, ble 14-åringen igjen sammen med hennes eldste sønn på 22 som heller ikke har lovlig opphold, og hennes tre år gamle datter som er født i USA og derfor er amerikansk statsborger.

– Jeg vet ikke hvordan, men jeg skal tilbake. Jeg skal tilbake til barna mine, sier hun.