Amerikanere demonstrerer mot behandlingen av migrantbarn

Demonstranter stanser en av grensepolitiets busser som frakter migranter til et senter for registrering i McAllen i Texas. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix
Demonstranter stanser en av grensepolitiets busser som frakter migranter til et senter for registrering i McAllen i Texas. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sinte amerikanere protesterte lørdag en rekke steder i USA mot Trump-administrasjonens harde linje mot migranter på grensa til Mexico.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I McAllen i Texas på grensa til Mexico blokkerte demonstranter en av grensepolitiets busser med migranter. Demonstrantene viftet med amerikanske flagg og ropte «skam, skam» til grensepolitiet.

– Noe må gjøres. Dette er ikke OK i Amerika i dag, og vår jobb er å vise disse barna at det er folk her i USA som bryr seg, sa Gabriel Rosales.

I Homestead i Florida samlet hundrevis av mennesker seg utenfor et senter med barn som er tatt fra foreldrene, og i San Diego og andre byer i California marsjerte folk med bannere om å sette barna fri.

I New York samlet demonstranter under ledelse av presten Al Sharpton seg utenfor et senter i Harlem der 239 barn var brakt i buss fra Texas, blant dem et barn på ni måneder og en ni år gammel gutt fra Honduras som kom alene til USA.

Texas-demokrater

«Gjenforen familiene» og «Familierettigheter er menneskerettigheter» sto det på bannere som demonstranter bar i en protest i Fort Worth i Texas i forbindelse med at delstatens demokrater hadde samlet seg til konferanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arrangørene oppfordret folk til å bruke stemmeseddelen ved mellomvalget i november, mens demonstrantene ropte «Familier hører sammen» og «Ingen babyfengsler».

Demokratenes guvernørkandidat i Texas, Lupe Valdez, sa i sin appell at hun fikk tårer i øynene da hun hørte opptak av gråtende barn.

Kongressrepresentant Ana Hernandez som fortalte at hun selv var ulovlig innvandrer som barn da familien hennes ble igjen i USA etter at visumet var utløpt, sa at hun ikke kunne forestille seg å bli revet ut av morens armer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke det USA vi kjenner. Dette er ikke det vi står for, sa hun. Hun ble selv amerikansk statsborger da hun var 18.

Leter etter barna

Demonstrasjonene vokser i omfang og fortsetter søndag, selv om president Donald Trump endret kurs som følge av stormen av protester og ga ordre om at familier ikke lenger skulle splittes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trass i presidentordren hersker det kaos, blant annet med uenighet mellom justisdepartementet og grensepolitiet om hva Trump egentlig mente, og med foreldre som leter etter barna de i mange tilfeller ikke aner hvor er.

Myndighetene sier de nå i stedet for å fengsle bare foreldrene, skal fengsle dem sammen med barna. Derfor er de på jakt etter bygg overalt i USA med mange nok sengeplasser til å huse både foreldre og barn. Blant annet er Pentagon bedt om å hjelpe med å stille lokaler til rådighet på militærbaser.

Ikke noe system

En gruppe demokratiske kongresspolitikere som besøkte grensestasjonen i McAllen, sier de ennå ikke har sett noe klart system fra myndighetenes side for å gjenforene de oppsplittede familiene.

– Det er fortsatt tusener av barn der ute akkurat nå som ikke har kontakt med sine foreldre, uten at det er noe sammenhengende system for å fikse det, sier Joe Courtney fra Connecticut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandringsadvokater forsøker å hjelpe. I rettsmøter i McAllen identifiserer en av dem foreldre som er skilt fra sine barn, mens en annen følger dem opp og forsøker å få informasjon om hvor barna deres kan være.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusener av immigranter som har reist til USA sammen med sine familier, mange av dem på flukt fra bandekriminalitet i Mellom-Amerika, er pågrepet på grensa de siste årene. Bare i de siste tre månedene er 27.000 familier tatt, ifølge grensepolitiet.

Insisterer på streng linje

Selv om han måtte endre praksisen med å splitte familier, fortsetter Trump å insistere på en streng linje.

– Når det gjelder innvandring, må vi være veldig sterke Jeg tror jeg ble valgt fordi vi er sterke på grensa, sa han lørdag på et møte i Nevada til støtte for senator Dean Heller foran høstens valg.

Men han nevnte ikke at han ble tvunget til å skifte kurs etter en storm av protester, inkludert innvendinger fra medlemmer av hans egen familie. Derimot la han skylda på demokratene for de mange innvandrerne som kommer til USA.

– De er for åpne grenser og for å slippe MS-13 inn overalt i USA, sa han.

MS-13 er en internasjonal kriminell gruppe som opererer både i USA og flere land i Mellom-Amerika.