Iraks statsminister inngår allianse med Sadr

Irakiske valgfunksjonærer forsøker å berge stemmesedler etter at det brøt ut en brann i området der de ble lagret 10. juni. Foto: Karim Kadim / AP / NTB scanpix
Irakiske valgfunksjonærer forsøker å berge stemmesedler etter at det brøt ut en brann i området der de ble lagret 10. juni. Foto: Karim Kadim / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iraks statsminister Haider al-Abadi og den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr sier de har dannet en allianse i håp om å danne regjering etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sadr-bevegelsen sto under valget i spissen for en fellesliste som vant 54 plasser i nasjonalforsamlingen og ble den største blokken etter valget. Abadis allianse kom på tredjeplass med 42 av parlamentets 329 plasser.

Lørdag reiste Abadi til Najaf sør i Irak for å møte tidligere militsleder Sadr, som er overhode for en mektig ayatolla-familie og har millioner av tilhengere. Etter tre timer med samtaler presenterte de en felles uttalelse der de kunngjorde at de har dannet en koalisjon.

Uttalelsen sier ingenting om alliansen Sadr dannet tidligere denne måneden med Hadi al-Ameri, som leder en allianse av tidligere krigere i den sjiamuslimske militsen Hashed al-Shaabi.

Statsministerstrid

Ameris liste kom på andreplass i valget, og det antas at også han gjerne vil bli statsminister. Sadr stilte selv ikke til valg og kan derfor heller ikke bli statsminister, men vil trolig styre fra sidelinjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alliansen skal heve seg over «sekterisme og etniske spørsmål» for å «få fortgang i regjeringsdannelsen og bli enige om hvilke prinsipper som tjener folkets ønsker», heter det i uttalelsen.

Det største stridstemaet nå, er å enes om hvem som skal bli statsminister i en ny regjering, ifølge en kilde i Sadrs allianse Marsj mot Reformer.

Samtalene om å danne en ny regjering ventes å fortsette i uker eller måneder, og Iraks høyesterett har dessuten beordret at alle valgets stemmer manuelt skal telles om igjen etter anklager om fusk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mektig milits

Sadrs mektige milits, Mahdi-hæren, var lenge de mest fryktede motstanderne for de amerikanske okkupasjonsstyrkene i Irak.

Senere havnet militsen også i krig med irakiske regjeringsstyrker, før den ble oppløst etter en våpenhvile i 2008.

I 2014 dannet Sadr en ny milits, Saraya al-Salam, som var aktiv i kampen mot Den islamske staten (IS), som på det meste kontrollerte en tredel av landet.

Også denne militsen er nå offisielt oppløst, men alle vet at Sadr når som helst kan mønstre hundrevis om ikke tusenvis av svartkledde krigere.

I valget, som var det første siden IS ble nedkjempet, har Sadr-bevegelsen gjort kamp mot korrupsjon til en av sine hovedsaker.