Nye protester mot Abbas-regjeringen i Ramallah

Også 12. juni samlet palestinere seg til en protest i Ramallah med krav om at den palestinske selvstyremyndigheten fjerner sanksjonene mot Gazastripen. På plakaten står det «sanksjoner mot Gaza er en forbrytelse, fjern dem», mens det på banneret med bilde av Abbas, står «Vi elsker deg og sverger troskap til deg». Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix
Også 12. juni samlet palestinere seg til en protest i Ramallah med krav om at den palestinske selvstyremyndigheten fjerner sanksjonene mot Gazastripen. På plakaten står det «sanksjoner mot Gaza er en forbrytelse, fjern dem», mens det på banneret med bilde av Abbas, står «Vi elsker deg og sverger troskap til deg». Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre palestinere deltok i en protest på den okkuperte Vestbredden med krav om at president Mahmoud Abbas' regjering fjerner straffetiltakene mot Gaza.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skrot sanksjonene! ropte demonstrantene i Ramallah under lørdagens protest, som var organisert av flere sivilsamfunnsgrupper.

Den palestinske selvstyremyndigheten PA, som har sete i Ramallah, har det siste året innført en rekke tiltak mot Gazastripen, som styres av islamistbevegelsen Hamas.

Titalls tusen offentlige tjenestemenn har for eksempel ikke fått full lønn på flere måneder. Kritikerne mener slike tiltak fra PA, som domineres av Abbas' Fatah-parti, både bidrar til å øke splittelsen mellom de to palestinske områdene, og forverrer den humanitære situasjonen på Gazastripen.

Lørdagens demonstrasjon gikk fredelig for seg, i motsetning til en lignende protest 13. juni. Da avfyrte palestinske sikkerhetsstyrker sjokkgranater og tåregass for å spre demonstrantene.

Journalister og fotografer som dekket demonstrasjonene, har i ettertid kritisert palestinske myndigheter. Flere av dem sier de ble hindret i å dekke protesten og at de ble angrepet av sivilkledde sikkerhetsagenter, slått med køller og knyttnever og forsøkt fratatt kamera og annet utstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag delte politimenn i stedet ut palestinske flagg til demonstrantene.

Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006. Året etter jaget Hamas Fatahs sikkerhetsstyrker ut av Gazastripen. Israel har siden opprettholdt en streng blokade av enklaven. Hamas og Fatah inngikk en forsoningsavtale i oktober i fjor, men den har siden brutt sammen.