Valgfeber i Istanbul før tyrkere går til urnene

Se video: I dag går velgerne til urnene i Tyrkia.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president og hans fremste rival samlet store folkemengder til en siste innspurt i Istanbul før valgkampforbudet trådte i kraft kvelden før valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Recep Tayyip Erdogan holdt hele fem folkemøter i Tyrkias nest største by Istanbul på siste valgkampdag lørdag. Der hyllet han selvsikkert sin egen og regjeringspartiet AKPs innsats innen infrastrukturbygging, helse- og utdanningsreformer.

Hans største rival, Muharrem Ince fra opposisjonspartiet CHP, holdt også sitt siste store valgkamparrangement i Istanbul.

– Vi kommer til å ha et helt annet Tyrkia i morgen. I morgen skal vi få en slutt på diskriminering og favorisering, sa Ince til hundretusenvis av tilhørere som var samlet på den asiatiske siden av Istanbul.

På sitt 107. valgmøte langet Ince ut mot Erdogan, som han kalte for en fascistisk løgner. Videre anklaget opposisjonslederen presidenten for å ha aktivt hindret TV-kanaler i å dekke motstandernes valgkamp.

Bakgrunn: Valg i Tyrkia: «Flertallstyranniet» for fall?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgkampforbud

Blant de siste løftene Ince kom med dagen før valget, var større frihet, rettssikkerhet og fortgang i medlemskapssamtaler med EU.

Erdogan avviste på sin side at noen trenger å frykte valgfusk og kalte Tyrkia for en rettsstat.

Valgkommisjonens nasjonale forbud mot all valgkampvirksomhet trådte i kraft klokka 18 lørdag kveld. Søndag velger Tyrkia både ny president og ny nasjonalforsamling.

Erdogan utlyste nyvalg et og et halvt år før tiden. Opposisjonen svarte med å danne en bred allianse, noe som har gjort at valget trolig blir langt mer spennende enn både Erdogan og observatørene hadde forutsett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Favoritt

Erdogan er fortsatt favoritt på meningsmålingene, men det gjenstår å se om han får over 50 prosent av stemmene. Hvis ikke, blir det en ny presidentvalgrunde 8. juli – med Ince som sannsynlig utfordrer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meral Aksener fra Iyi (Det gode partiet) ligger an til en tredjeplass, mens Selahattin Demirtas fra HDP ligger på fjerdeplass på målingene.

Det kurdervennlige opposisjonspartiet HDP, som håper å kare seg over den høye sperregrensa på 10 prosent, holdt lørdag et siste valgkamparrangement i byen Van helt øst i Tyrkia.

Les også: Økonomisk uro svekker Erdogan før valget i Tyrkia

Folkevalgte fengslet

Partiets presidentkandidat Demirtas har drevet valgkampen fra fengselet, hvor han siden november 2016 har vært innesperret, anklaget for å ha drevet propaganda for det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK. Ni parlamentsmedlemmer som ble valgt inn fra HDP i 2015, er også blitt fengslet sammen med tusenvis av partifeller. Enda flere HDP-parlamentarikere er kastet ut av nasjonalforsamlingen.

HDP er ikke en del av den brede opposisjonsalliansen, og deres stemmer kan derfor være avgjørende for å felle Erdogan.

Nesten 60 millioner tyrkere kan stemme i valget, som avholdes mens det fortsatt råder en unntakstilstand som ble innført etter kuppforsøket i 2016.