Visepresident såret i angrep på valgmøte i Zimbabwe

En eksplosjon rystet lørdag stadionet i byen Bulawayo i Zimbabwe, der president Emmerson Mnangagwa holdt et valgkampmøte i forkant av valget i juli. Foto: AP / NTB scanpix.
En eksplosjon rystet lørdag stadionet i byen Bulawayo i Zimbabwe, der president Emmerson Mnangagwa holdt et valgkampmøte i forkant av valget i juli. Foto: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En visepresident i Zimbabwe ble såret da en eksplosjon rystet et stadion der president Emmerson Mnangagwa holdt valgkamptale, melder statlig fjernsyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa overlevde det han mener var et forsøk på å drepe ham under et valgmøte lørdag. Flere politikere ble såret i eksplosjonen.

Presidenten selv slapp unna angrepet uten skader og ble raskt brakt i sikkerhet, ifølge statlige medier.

Eksplosjonen skjedde i byen Bulawayo under et valgkamparrangement i regi av regjeringspartiet ZANU-PF.

– Det eksploderte bare noen tommer unna meg, men tiden min var ikke inne, sa Mnangagwa i et intervju med TV-kanalen ZBC, som beskriver hendelsen som et attentat.

Fakta om Emmerson Mnangagwa

• Emmerson Mnangagwa (75) ble utnevnt til president i Zimbabwe i november i 2017 da de militære grep makten og tvang Robert Mugabe til å gå av.

• Han har støtte i hæren, etterretningstjenesten og regjeringspartiet ZANU-PF.

• Har vært visepresident siden 2012, men ble avsatt av Mugabe 6. november etter å ha blitt anklaget for illojalitet.

• Etter selvstendigheten i 1980 var han etterretningssjef og sikkerhetsminister fram til 1988, i en periode da hæren drepte mellom 10.000 og 20.000 mennesker i massakrene i det sørlige Matabeleland. Han har også vært finansminister (1995–1996) og president for nasjonalforsamlingen (2000–2005).

• Mnangagwa anklages for å ha stått bak angrep på opposisjonen i forbindelse med valget i 2008.

• Går under kallenavnet «Krokodillen». Hans «krokodillegjeng» sto bak væpnede aksjoner mot det hvite minoritetsregimet i den daværende Rhodesia på 1960-tallet.

• Han ble torturert etter å ha blitt tatt til fange av rhodesiske styrker, men slapp dødsstraff på grunn av sin unge alder – han var 21.

• Etter å ha sluppet fri fikk han militær trening i Kina og Egypt, og han fikk deretter en sentral posisjon i kampen mot regimet.

• Mnangagwa regnes som Zimbabwes rikeste mann, er gift og har flere barn.

(Kilde: BBC, Wikipedia, AP, NTB)

Les også: Tusenvis marsjerte for frie valg i Zimbabwe

Visepresident Kembo Mohadi fikk skader i beinet, men har det etter forholdene bra, opplyser presidentens talsmann. ZANU PF-politikeren Engelbert Rugeje ble lettere såret, ifølge talsmannen, som sier totalt «åtte eller ni» personer ble såret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uklart

Eksplosjonen skjedde i VIP-feltet på stadionet, men det er uklart hva som eksploderte. På spørsmål om hvem som kan ha stått bak angrepet, svarer Mnangagwa «folk utenfor Bulawayo».

Bulawayo regnes som en bastion for opposisjonen i Zimbabwe.

– Dette er ikke første gang noen prøver å drepe meg, det skremmer meg ikke, sier Mnangagwa, som kaller det en «feig handling» i oppkjøringen til valget 30. juli.

Les også: EU skal observere valget i Zimbabwe

– Vi venter fortsatt på informasjon om hva som egentlig har hendt, sier presidentens talsperson, George Charamba, til nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyevitner forteller at eksplosjonen skjedde rett etter at Mnangagwa hadde avsluttet sin tale og forlatt scenen på White City Stadium. Bilder viser helsepersonell som løper til stedet, mens statlig fjernsyn avbrøt sendingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røyk

Video publisert på nett viser Mnangagwa som vinker til folkemengden, før han går inn i et VIP-telt ved siden av scenen. Sekunder senere skjer eksplosjonen, folk dukker og hyler og røyk sveller opp.

Mnangagwa kom til makten i Zimbabwe i november i fjor etter at den mangeårige lederen Robert Mugabe gikk av under massivt militær press. Zimbabwe skal holde valg 30. juli, det første uten Mugabe siden uavhengigheten i 1980.

Våpendrager

Mens Mugabe var kjent for å undertrykke sine politiske motstandere, har Mnangagwa lovet at valget skal gjennomføres etter demokratiske spilleregler og med internasjonale observatører til stede.

Kritiske røster tror ikke på de helt store endringene og viser til at Mnangagwa i 37 år var en av Mugabes mest trofaste våpendragere.

Også i Etiopia ble et politisk møte utsatt for angrep lørdag. Én person ble drept og over 150 såret i et granatangrep. Det skal ha vært et attentat mot landets statsminister, som slapp uskadd fra hendelsen.