Asylsøker gjenforent med sønnen (7) i USA

Darwin Michael Mejia (til høyre) ble gjenforent med sin mor, Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia, etter å ha vært atskilt fra henne i en måned. Her er de på en flyplass i Maryland natt til fredag.
Darwin Michael Mejia (til høyre) ble gjenforent med sin mor, Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia, etter å ha vært atskilt fra henne i en måned. Her er de på en flyplass i Maryland natt til fredag. Foto: Patrick Semansky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En sju år gammel gutt er gjenforent med sin guatemalske mor, som saksøkte USAs justisdepartement etter at sønnen ble tatt fra henne på grensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremdeles er over 1.800 barn atskilt fra sine foreldre eller foresatte, opplyser en kilde i president Donald Trumps administrasjon til nyhetsbyrået AP fredag.

Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia søkte asyl i USA etter å ha flyktet fra Guatemala sammen med sønnen Darwin. Sjuåringen ble skilt fra moren for en måned siden, i liket med over 2.300 andre barn av migranter fra Mellom-Amerika.

Justisdepartementet gikk med på å levere tilbake Darwin etter at moren leverte et søksmål til en føderal domstol.

Mor og sønn ble gjenforent på en flyplass i delstaten Maryland fredag og skal nå reise til Texas, hvor de skal bo inntil asylsøknaden er ferdig behandlet.

Aktuelt: Amnesty kaller Trumps grensepolitikk «ren tortur»

Deportert uten barna

Fortsatt mangler en klar plan for hvordan de øvrige barna skal gjenforenes med foreldrene, og mange av dem sitter ennå bak lås og slå. Flere av foreldrene sier de ikke vet hvor sønnen eller datteren er, mens andre forteller at de er blitt deportert fra USA uten barna sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene arbeider med å opprette en samlet gjenforeningsmekanisme for alle barna som fortsatt er innesperret uten foreldrene i delstaten Texas, ifølge Aps kilde.

Etter massivt press ga Trump tidligere i uka ordre om at amerikanske myndigheter ikke lenger skal ta barna fra migranter som krysser grensa ulovlig. I stedet skal de interneres sammen.

Aktuelt: Trump: USA er ingen innvandringsleir

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Interneringsleirer

Siden i vår har alle migranter som forsøker å ta seg ulovlig over grensa, blitt behandlet som kriminelle, pågrepet og internert – et ledd i det Trump-regjeringen har kalt nulltoleranse mot ulovlig innvandring.

Barna settes først i interneringsleirer som drives av Homeland Security, før de overføres til et av de over 100 mottakene for mindreårige som er opprettet i 17 av USAs delstater.

De fleste av de over 10.000 barna som nå sitter i slike mottak, har ankommet USA alene og venter på tillatelse til å bo sammen med familiemedlemmer som alt har fått opphold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: «De tok datteren hans klokken 3 om natten»

Skarp kritikk

Praksisen med å tvangsskille barna fra foreldrene har høstet sterk kritikk fra kirkesamfunn, menneskerettighetsgrupper og både demokratisk og republikansk hold.

FN anklager amerikanske myndigheter for å bryte menneskerettighetene, mens Amnesty International kaller praksisen «ren tortur».

Trumps siste ordre går ikke langt nok, fastslo FNs menneskerettighetskontor fredag.

– Barn bør aldri arresteres på grunn av forhold som har å gjøre med foreldrenes migrasjonsstatus, sa kontorets talsperson Ravini Shamdasani.

Aktuelt: Laura Bush anklager Trump for grusom innvandringspolitikk

Pentagon-leirer

Samtidig bekreftet Pentagon at de skal rydde plass til opptil 20.000 internerte barn på militærbaser rundt omkring i USA.

Interneringsleirene skal drives av helsepersonell og fylles av barn som tar seg ulovlig over grensa fra Mexico, enten alene eller sammen med foreldre og foresatte som blir pågrepet og satt i varetekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag var det for øvrig tegn til at den såkalte nulltoleranselinjen er under oppmykning, selv om justisdepartementet avviser at det er tilfelle.

I grensebyen McAllen i Texas unnlot føderal påtalemyndighet uventet å sikte 17 innvandrere. Advokater i delstaten har dessuten sagt at påtalemyndigheten kommer til å henlegge saker mot foreldre som har blitt skilt fra barna sine etter å ha krysset grensa ulovlig.

67 personer ble siktet for å ha tatt seg ulovlig over grensa fredag, men ingen av dem var foreldre som hadde med seg barn, ifølge en advokat i McAllen.

Aktuelt: Trump truer EU med 20 prosent toll på biler