Dødstallet øker i voldsbølgen i Nicaragua

Motstandere av regjeringen til Nicaraguas president Daniel Ortega forbereder i sammenstøt med landets politistyrker ved en barrikade i byen Masaya tirsdag 19. juni. Fredag ble det meldt om våpenhvile i byen. Foto: AP / NTB scanpix.
Motstandere av regjeringen til Nicaraguas president Daniel Ortega forbereder i sammenstøt med landets politistyrker ved en barrikade i byen Masaya tirsdag 19. juni. Fredag ble det meldt om våpenhvile i byen. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 212 mennesker er drept og over 1.300 er såret etter to måneder med voldelig uro i Nicaragua, ifølge en amerikansk menneskerettighetsgruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nicaragua har ikke oppfylt sine internasjonale forpliktelser om å respektere, beskytte og garantere for menneskerettighetene i forbindelse med de sosiale protestene som begynte 18. april, skriver Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen (IACHR) i en rapport fredag.

– Snarere tvert imot, IACHR har avdekket at myndighetenes svar på protestene kjennetegnes av undertrykkelse og kriminalisering av demonstrantene og den sosiale bevegelsen de representerer. Dette har ført til alvorlige menneskerettsbrudd, skriver IAHCR.

Aktuelt: Harde sammenstøt i sandinistenes gamle høyborg

Sammen med FN fikk gruppen, som har hovedkvarter i Washington, grønt lys til å reise til Nicaragua denne uken for å granske voldsbølgen som har rammet landet.

Voldsbølgen har nå vart i to måneder. Uroen brøt ut 18. april da president Daniel Ortega kunngjorde reformer som ville føre til kutt i pensjoner og høyere skatt på inntekt. Presidenten trakk senere reformene, men protestene mot ham og kona, visepresident Rosario Murillo, har fortsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den katolske kirken i Nicaragua har gjort flere forsøk på å megle mellom opposisjonen og regjeringen i Nicaragua. De har ikke lykkes med å få slutt på voldshandlingene som nå ifølge IAHCR har kostet minst 212 mennesker livet.

Tidligere fredag ble det meldt at en delegasjon fra den katolske kirken har overtalt politiet i Nicaragua til å gå med på en våpenhvile i byen Masaya, der mye av volden har utspilt seg. Byen ligger 25 kilometer øst for hovedstaden Managua.

Aktuelt: Internasjonale organisasjoner får reise til voldsherjede Nicaragua