Dårlig stemning før krisemøte i Brussel

Tysklands statsminister Angela Merkel er under sterkt press i innvandringssaken. Søndag møter hun andre EU-ledere i Brussel for å prøve å finne felles løsninger.
Tysklands statsminister Angela Merkel er under sterkt press i innvandringssaken. Søndag møter hun andre EU-ledere i Brussel for å prøve å finne felles løsninger. Foto: Markus Schreiber / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU kaster mer og mer i gryta for å prøve å få til et storforlik om innvandring og asyl. Men oppskriften faller fortsatt ikke i smak for alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag samles stats- og regjeringssjefene fra over halvparten av EUs medlemsland til krisemøte i Brussel. Der skal de prøve å meisle ut felles posisjoner i de svært vanskelige forhandlingene om EUs innvandrings- og asylpolitikk.

I forkant av møtet er det likevel få som tror på noe gjennombrudd.

Tvert imot er forberedelsene til møtet blitt en påminnelse om hvor dypt splittelsen mellom medlemslandene går.

Aktuelt: Feil at flyktninger hovedsaklig drar til rike land i nord

Utvidet deltakerliste

Det var EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker som først sendte ut invitasjonene.

Opprinnelig var møtet ment som en uformell diskusjon der bare noen utvalgte land skulle delta, i håp om komme nærmere enighet før EUs ordinære toppmøte, som går av stabelen på torsdag neste uke.

Men Juncker ble raskt oppringt av andre stats- og regjeringssjefer som også ønsket å bli med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed ble deltakerlisten utvidet, og fredag ettermiddag hadde 16 land meldt sin interesse: Belgia, Bulgaria, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Italia, Kroatia, Luxembourg, Malta, Nederland, Slovenia, Spania, Sverige, Tyskland og Østerrike.

De fire landene i den såkalte Visegrad-gruppen – Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn – har derimot varslet boikott av samlingen.

Norsk undersøkelse: Halvparten er misfornøyd med integreringen av innvandrere

Pakkeløsning

Bakteppet er kompliserte forhandlinger der EU prøver å få en stor pakkeløsning på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Der inngår flere og flere ingredienser: reform av EUs asylsystem, kvoter for omfordeling av asylsøkere, grensekontroll innad i Schengen, hjelp fra ulike pengefond, tiltak for å styrke kontrollen langs EUs yttergrenser og samarbeid med land i Nord-Afrika og Midtøsten for å hindre migranter fra å nå fram til EU i det hele tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet er bare at alle vil ha noe forskjellig. Og det som er avgjørende for én, kan få magen til å vrenge seg hos andre.

Aktuelt: Ungarn vil fengsle folk som hjelper asylsøkere

Truer med å stenge grensene

Den avgjørende ingrediensen for Tysklands statsminister Angela Merkel er tiltak for å få stoppet asylsøkere som først kommer til andre EU-land, men så reiser videre til Tyskland.

Innenriksminister Horst Seehofer og hans bayerske parti CSU har truet med å stenge grensa for slike asylsøkere hvis ingen felles europeisk løsning kommer på plass. Saken er ytterst alvorlig for Merkel - i verste fall kan den få hele den tyske regjeringskoalisjonen til å rakne.

Men i hardt pressede Italia er det ingen appetitt for å få asylsøkere i retur. Italias krav er at andre land tvert imot må gjøre mer for å avlaste dem.

Aktuelt: Europa kan få felles grensepoliti

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italiensk misnøye

En stund gikk Italia så langt som til å true med å trekke seg fra krisemøtet.

Det skyldtes et kontroversielt forslag til skriftlig erklæring fra møtet som ble sendt ut til deltakerne tidligere denne uka, og som kort tid etter ble lekket til pressen og lagt ut på nettet av avisa Politico.

Forslaget skal i praksis ha blitt ført i pennen av Tyskland og Frankrike. Italia gjorde det for sin del klart at det ikke var aktuelt å reise til Brussel bare for å undertegne en ferdigskrevet fransk-tysk tekst.

Forslaget ble derfor trukket, og ifølge Merkel vil det ikke bli utarbeidet noe nytt utkast til erklæring fra møtet.

Aktuelt: Ap vurderer asylmottak i Afrika: – Det har skjedd mye rundt oss