Lasere mot amerikanske fly i Stillehavet

Amerikanske militærfly har ved flere anledninger fått laserlys rettet mot seg i Stillehavsregionen. Bildet viser et F-22-fly som går inn for landing på basen Gwangju i Sør-Korea i mai. Foto: Park Chul-hog / AP / NTB scanpix
Amerikanske militærfly har ved flere anledninger fått laserlys rettet mot seg i Stillehavsregionen. Bildet viser et F-22-fly som går inn for landing på basen Gwangju i Sør-Korea i mai. Foto: Park Chul-hog / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lasere er blitt rettet mot amerikanske fly i Stillehavsområdet over 20 ganger siden september, opplyser amerikanske militærmyndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter tror at Kina står bak, opplyser en talskvinne for det amerikanske forsvaret til CNN. Ifølge henne skjedde det siste tilfellet i løpet av de siste par ukene.

Laserepisodene fant sted over det omstridte Østkinahavet, der Japan og Kina strides om rettighetene til flere øygrupper.

Ingen skadd

Ingen er skadd i hendelsene så langt. Kanalen melder at angrepene ligner på hendelser i Djibouti i Øst-Afrika tidligere i år. Der ble soldater fra det amerikanske luftforsvaret skadd av lasere som militæret sier ble rettet mot dem fra en kinesisk militærbase i nærheten.

Det kinesiske forsvarsdepartementet avviser meldingene om kinesisk laserbruk, ifølge den statlige Global Times.

Les også: Kina protesterer mot amerikanske krigsskip i Sør-Kinahavet

USA-general til Kina: – Vi vet hvordan vi overtar øyer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grunnløse og fabrikkerte

– Beskyldningene er grunnløse og fabrikkerte, heter det i avisen.

CNNs kilde kan ikke si om det dreier seg om lasere produsert til sivilt bruk, eller om det er snakk om militære lasere. Men selv enkle laserpekere til bruk i møterommet kan blende piloter og utgjøre en fare for flytrafikken, påpeker kanalen. I USA regnes dette som et brudd på føderale lover.

Les også: Avis: Kina har landet bombefly i Sør-Kinahavet for første gang

– Kina har utplassert cruise-missiler på Spratlyøyene