Koreanerne diskuterer familiegjenforeninger

President i Sør-Korea Røde Kors, Park Kyung-seo (t.v.) hilser på sin nordkoreanske motpart, Pak Yong -Il, under fredagens møte om familiegjenforeninger. Foto: AP / NTB scanpix
President i Sør-Korea Røde Kors, Park Kyung-seo (t.v.) hilser på sin nordkoreanske motpart, Pak Yong -Il, under fredagens møte om familiegjenforeninger. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsendinger fra Nord- og Sør-Korea møttes fredag for å diskutere korte gjenforeninger av familier som ble skilt under Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtalene holdes i et hotell på Kumgangfjellet, et populært turistområde sørøst i Nord-Korea.

Millioner av nære slektninger ble skilt under den tre år lange Koreakrigen. De fleste har dødd uten at de fikk mulighet til å se igjen familiemedlemmer på den andre siden av grensen. Kun 57.000 personer som ønsker å møte slektninger, er nå registrert hos Røde Kors i Sør-Korea.

De siste familiegjenforeningene ble organisert i 2015, men nå skal et hundretalls mennesker fra hvert land igjen få møte slektninger som følge av en avtale som ble inngått under et toppmøte mellom Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i april. Familiegjenforeningene skal skje i regi av Røde Kors 15. august, som er nasjonaldag i begge land.

Den sørkoreanske delegasjonen er ledet av lederen for Korea Røde Kors, Park Kyung-seo. I spissen for den nordkoreanske delegasjonen står Pak Yong-il, som er nestleder i en nordkoreansk gjenforeningskomité.

Sør-Korea håper at samtalene vil gjøre det mulig å få til en avtale som vil åpne for jevnlig kontakt mellom familier som har vært splittet i lang tid. Ifølge rikskringkastingen KBS vil den sørkoreanske delegasjonen foreslå brevkontakt og hjembybesøk som mulige tiltak.