Kurdiske stemmer kan bli avgjørende i Tyrkia-valget

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan holdt valgmøte i den kurdiskdominerte byen Diyarbakir sørøst i Tyrkia 3. juni. Der hevdet han at regionen var fredeligere enn på 40 år og gikk til angrep på det prokurdiske partiet HDP. Foto: Presidentens kontor / AP / NTB scanpix.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan holdt valgmøte i den kurdiskdominerte byen Diyarbakir sørøst i Tyrkia 3. juni. Der hevdet han at regionen var fredeligere enn på 40 år og gikk til angrep på det prokurdiske partiet HDP. Foto: Presidentens kontor / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias sterke mann Recep Tayyip Erdogan er ikke lenger så sikker på seier i søndagens valg. Hvordan kurderne stemmer, kan få mye å si.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både president og ny nasjonalforsamling skal utpekes etter at Erdogan overraskende utlyste nyvalg over ett år tidligere enn først planlagt. Han håpet kanskje at han skulle kunne hale seieren greit i land, både for seg selv og partiet sitt, Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP).

Men ferske meningsmålinger viser at AKP og alliansepartneren Nasjonal bevegelse (MHP) risikerer å tape flertallet i parlamentet. Til og med Erdogan åpner nå for at han kan miste grepet om den folkevalgte forsamlingen, som får 600 plasser etter en endring vedtatt i fjor.

Dersom AKP og MHP får færre enn 300 seter, åpner det for å lete etter en koalisjonspartner, opplyste presidenten til radiokanalen Kral FM.

– Men utsiktene til det er veldig, veldig små, sa han.

Aktuelt: 14 antatte IS-tilhengere pågrepet for angrepsplaner før valget i Tyrkia

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlet mot Erdogan

Partiene i opposisjonsalliansen, som har samlet seg i en felles kamp mot den mektige Erdogan, får en oppslutning på 38,6 prosent, i en gallup utført av meningsmåleren Gezici.

Det prokurdiske Demokratisk folkeparti (HDP), som ikke er en del av alliansen, får 12,1 prosent. Det er over sperregrensen, som i Tyrkia er satt til 10 prosent. Skulle valget ende slik, kan kurderne være med og nappe makten ut av hendene til AKP og deres nasjonalistiske allierte og gi den til opposisjonsalliansen.

Aktuelt: Valgobservatører nektet innreise til Tyrkia

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i presidentvalget kan kurderne få en avgjørende betydning. I første omgang vil nok mange stemme for HDPs kandidat Selahattin Demirtas, som driver valgkamp fra fengselet, anklaget for forbindelser til det forbudte kurdiske partiet PKK.

Demirtas har ingen sjanse mot Erdogan, men det kan den sekulære sosialdemokraten Muharrem Ince ha. Dersom den sittende presidenten ikke klarer å sikre seg over halvparten av stemmene i søndagens valg, blir det en ny valgomgang 8. juli. Da kan kurdernes stemme nok en gang få avgjørende betydning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Analyse: Valget i Tyrkia kan bli tøffere for Erdogan enn ventet

Frir til kurderne

Dette er bakgrunnen for at Diyarbakir, den største byen i Tyrkia med en kurdisk majoritet, har blitt viktig i valgkampen. Både Erdogan og Ince, som representerer Republikansk folkeparti (CHP), har reist dit for å fri til kurdiske velgere.

HDP har en sterk stilling i byen. I parlamentsvalget i 2015 fikk partiet 71 prosent av stemmene, mens AKP bare fikk 22 prosent. AKPs oppslutning blant kurderne har blitt ytterligere svekket på grunn av alliansen med det nasjonalistiske MHP.

– AKP valgte MHP på bekostning av kurderne. Det har irritert kurdere generelt, også dem som stemmer på AKP, sier Mehmed Vural, president for samfunnsfaglig forskningsinstitutt ved Dicle-universitetet i Diyarbakir.

Aktuelt: Mattis trosser Senatet om F-35-salg til Erdoğan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ince, som overraskende nok har blitt Erdogans viktigste utfordrer, kommer fra et parti som tradisjonelt har vært lite begeistret for kurdernes sak. CHP var partiet til den gamle landsfader Mustafa Kemal Atatürk. Det fikk skarve to prosent i Diyarbakir i 2015. Men Ince har slått an en ny tone og besøkte blant annet den fengslede HDP-lederen i fengselet.

Det hører med til bildet at Diyarbakir ikke fullstendig speiler kurdernes politiske preferanser. I andre kurdiske regioner står AKP sterkere.

Søndagens valg avholdes mens Tyrkia fortsatt styres etter unntakslover etter kuppforsøket i 2016. I årene som fulgte har myndighetene gjennomført massearrestasjoner, og Erdogan anklages for å bli stadig mer autoritær. Opposisjonelle og mediefolk er blant dem som er satt bak lås og slå.

Aktuelt: Erdogan: USA har mistet sin rolle som Midtøsten-mekler