Dyster børsuke i Asia

Frykten for handelskrig holder børsene i Asia nede. Arkivfoto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
Frykten for handelskrig holder børsene i Asia nede. Arkivfoto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Asiatiske børser endte opp fredag, men måtte likevel se tilbake på en dyster uke. En gryende handelskrig med USA får skylda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hang Seng-indeksen i Hongkong steg med 0,15 prosent fredag, men børsuka sett under ett endte med en nedgang på 3,18 prosent.

Hovedindeksen i Shanghai steg i løpet av dagen med 0,49 prosent, mens uka endte med en nedgang på 4,37 prosent.

På den kinesiske Shenzhen-indeksen var nedgangen siden forrige fredag på hele 5,57 prosent, til tross for en stigning på 1,21 prosent fredag.

I Tokyo falt Nikkei-indeksen med 0,78 prosent, og uka sett under ett endte i minus 1,47 prosent. Den bredt sammensatte Topix-indeksen falt med 0,33 prosent fredag, og endte 2,47 prosent lavere enn forrige fredag.

Gjengjeldelsestoll

USAs nye tollsatser på stål og aluminium, og EU og asiatiske lands svar på disse, har ført til frykt for handelskrig og børsfall over hele verden.

Dow Jones-indeksen i New York endte 0,8 prosent ned torsdag, og fredagens nedgang i Asia var derfor ventet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs gjengjeldelsestoll på amerikanske varer trådte i kraft natt til fredag. Tollen på 25 prosent er innført på en lang rekke produkter, fra Harley Davidson-motorsykler til Levis-bukser og whisky.

– Vi ønsket ikke å være i denne situasjonen. Men USAs ensidige og uberettigede beslutning om å innføre stål- og aluminiumstoll, betyr at vi ikke har noe annet valg, sa EUs handelskommissær Cecilia Malmström onsdag.

Trump truer

Listen ble utformet allerede i mars da USAs president Donald Trump kunngjorde at han ville innføre 25 prosents toll på importert stål og 10 prosent på aluminium.

Trump truet mandag med en ny toll på 10 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar. Få dager før ga han ordre om å innføre toll på 25 prosent på kinesiske varer til en verdi av opptil 50 milliarder dollar.

Regjeringen i Kina har lovet å svare med «tilsvarende tiltak» hvis tollsatsene innføres.