DPA: Våpenhvile inngått i Masaya i Nicaragua

Bildet viser demonstranter i Masaya tirsdag. Foto: Oscar Duarte/AP/NTB scanpix
Bildet viser demonstranter i Masaya tirsdag. Foto: Oscar Duarte/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En delegasjon fra den katolske kirken har overtalt politiet i Nicaragua til å gå med på en våpenhvile i byen Masaya, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nicaraguansk politi- og halvmilitære styrker omringet torsdag et kvartal i byen Masaya, der hundrevis av demonstranter hadde reist barrikader i gatene. Rundt 600 tungt bevæpnede soldater beleiret de okkuperte kvartalene, og en lokal menneskerettighetsgruppe meldte om døde og skadde.

Torsdag kveld tvitret biskopen Silvio Baez at politisjefen i Masaya «har gått med på å stoppe angrepene».

Kirken mekler

Den katolske kirken har forsøkt å mekle mellom regjeringen til president Daniel Ortega og demonstrantene.

Den spente situasjonen i Masaya førte til at en delegasjon bestående av medlemmer av kirken og Vatikanets ambassadør Walter Sommertag reiste til byen for å forhandle fram en våpenhvile. Her ble de mottatt med stor applaus av flere tusen mennesker som håpte de kunne sette en stopper for uroen.

Kardinal Leopoldo Brenes ba torsdag myndighetene stanse volden og gjenoppta forhandlingene for å unngå det han kalte «en krig». Han sier våpenhvilen, som han var med på å forhandle fram, inkluderer løslatelsen av 64 personer som er blitt tatt til fange.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Volden skal granskes

Eksperter fra den interamerikanske kommisjon for menneskerettigheter, FNs menneskerettighetssjef og representanter for EU er ventet til det mellomamerikanske landet for å granske den to måneder lange voldsbølgen og forsøke å få gjenopprettet ro i landet.

Mye av volden har utspilt seg i Masaya, 25 kilometer øst for hovedstaden Managua. Flere mennesker er meldt drept og dusinvis skadd. Ortega biter seg fast og nekter å etterfølge krav om nyvalg.

Uroen blusset opp 18. april da Ortega kunngjorde reformer som ville føre til kutt i pensjoner og høyere skatt på inntekt. Presidenten trakk senere reformene, men protestene mot ham og kona, visepresident Rosario Murillo, fortsatte.