Iran med 15 krav til USA

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif under innledningen av Oslo Forum på Losby Gods i forrige uke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif under innledningen av Oslo Forum på Losby Gods i forrige uke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran har laget en liste med 15 krav som USA må innfri for at forholdet til Iran skal bli bedre. Listen er svar på en lignende liste fra Washington.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av kravene er at USA igjen på slutte seg til den internasjonale avtalen om Irans atomprogram.

I en artikkel i en iransk statskontrollert avis torsdag skriver utenriksminister Mohammad Javad Zarif også at USA må stanse våpenleveransene til invasjonsstyrkene i Jemen, en referanse til Saudi-Arabia. USA blir også bedt om å slutte å være motstander av israelsk atomnedrustning.

Artikkelen er et svar på en liste som USAs utenriksminister Mike Pompeo kom med i mai. Der krevde han blant annet at Iran må gjøre helomvending når det gjelder landets sikkerhetspolitikk og politikken som føres overfor andre land i Midtøsten.

USA har truet Iran med «de kraftigste sanksjonene i historien» hvis landet ikke føyer seg.

Aktuelt: Israel foreslår «militær koalisjon» mot Iran

USA trakk tidligere i mai sin støtte til atomavtalen. Den ble inngått sommeren 2015 mellom Iran på den ene siden og USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU på den andre, og ble av mange ansett som en stor diplomatisk bragd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De andre landene har sagt at de vil gjøre alt de kan for å opprettholde avtalen, men vestlige selskaper som har investert i både Iran og USA vil få problemer med å bli værende i Iran fordi de risikerer å bli rammet av de amerikanske sanksjonene.

De første nye amerikanske sanksjonene mot Iran er ventet å tre i kraft i begynnelsen av august.

Analyse: – Spørsmålet er om Israel vil risikere krig mot Iran