Årets festival starter torsdag:Forhatt hundekjøttfestival i Kina - tusenvis av dyr slaktes brutalt

Dette bildet tatt 20. juni 2018 viser hundekjøtt som skal selges på den årlige festivalen som begynner 21. juni i Yulin i Kina.
Dette bildet tatt 20. juni 2018 viser hundekjøtt som skal selges på den årlige festivalen som begynner 21. juni i Yulin i Kina. Foto: Pak Yiu / AFP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motstandere av festivalen har levert inn 235.000 underskrifter. – Vi tror det er et spørsmål om tid før festivalen legges ned. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag går den beryktete «Lychee og hundekjøttfestivalen» av stabelen i Yulin i Kina. I løpet av 10 dager skal tusenvis av hunder og katter slaktes og spises.

– Det er ikke nødvendigvis det at dyrene blir spist som er det verste, for vi spiser jo dyr i veldig stor skala over hele verden. Det er den særdeles grusomme dyremishandlingen som skjer i forbindelse med denne festivalen som opprører folk, og det at mange hunder og katter blir stjålet fra eierne sine, sier Kaja Efskind i Dyrevernalliansen til ABC Nyheter.

– Hjerteskjærende

Hun forteller at det kommer fram godt dokumenterte bilder og videoer fra festivalen hvert år, hvor mishandlingen synliggjøres og belyses. Løshunder og stjålne kjæledyr presses sammen i små bur, nektes mat og vann, og mange blir skadet eller dør før de i det hele tatt når slakteriene. Slaktemetodene skal være svært brutale og inhumane.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er hjerteskjærende det som kommer fram. Og vi har ingen grunn til å tro at forholdene har blitt noe særlig bedre med årene, sier Efskind.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: 1000 hunder reddet fra døden før Yulin-festivalen i 2016.

– Festivalen symboliserer ondskapen

Flere kinesiske og internasjonale organisasjoner har gått sammen om en underskriftskampanje for å få årets festival avlyst, og har samlet inn 235.000 underskrifter, ifølge organisasjonen Humane Society International.

De krever blant annet at veisperringer settes opp for å hindre lastebiler med hunder kjøres inn i Yulin, at dyrene skal bli konfiskert og overlevert til dyrevernorganisasjoner, og at det skal vanke saftige bøter på de som blir tatt i å frakte og håndtere dyrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle som har underskrevet står skulder ved skulder med tusenvis av mennesker i Kina som er imot den brutale handelen av hunde- og kattekjøtt. Den årlige Yulin-festivalen symboliserer ondskapen av denne avskyelige praksisen. Jeg har sett disse skrekkelige scenene med egne øyne, og det glemmer jeg aldri, sier Adam Parascandola fra organisasjonen Humane Society International.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han overrakte de 235.000 underskriftene fra USA, Australia, Canada og Storbritannia til Kina.

Les også: Seks personer dømt for å ha trent hunder til å jakte andre dyr

Oppvåkning i Kina

Kaja Efskind i Dyrevernalliansen har merket seg at Kina er i ferd med å oppleve en oppvåkning innenfor dyrevelferd.

Kaja Efskind jobber som kommunikasjonsansvarlig i Dyrvernalliansen. Foto: Dyrvernalliansen
Kaja Efskind jobber som kommunikasjonsansvarlig i Dyrvernalliansen. Foto: Dyrvernalliansen

– Vi tror det er et spørsmål om tid før denne festivalen legges ned, hovedsakelig på grunn av økende motstand i Kina, men også i resten av verden. Kina har fortsatt en veldig lang vei å gå når det gjelder dyrevelferd. Samtidig ser vi at Kina stadig endrer seg fordi middelklassen vokser og adopterer vestlige verdier, som å bry seg om dyrene, og at myndighetene tar hensyn til dette, sier Efskind.

Selv om hunde- og kattekjøtt har blitt spist i Kina i lang tid, er ikke Yulin-festivalen en tradisjonsrik festival. Den ble startet først i 2010. Da ble det anslått at mellom 10.000 og 15.000 hunder ble spist i løpet av festivalen.

Antallet skal ha sunket til mellom 2000-3000 årlig siden 2015, etter kraftig internasjonal fordømmelse av festivalen.

Les også: – Flere sykdommer kan være dødelige for katt og hund