Jordas skoger forsvinner hurtigere enn før

Avskogingen skjer raskere enn før. Bildet er tatt ved en regnskog i Indonesia hvor statsminister Erna Solberg var på besøk i 2015. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Avskogingen skjer raskere enn før. Bildet er tatt ved en regnskog i Indonesia hvor statsminister Erna Solberg var på besøk i 2015. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avskogingen skjer raskere enn før, slår forskere fast i en ny rapport. Hvert år fra 2014 til 2016 forsvant et skogsareal større enn Østerrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hastigheten i avskogingen har økt 20 prosent sammenlignet med forrige tiår, heter det i rapporten, som organisasjonen World Research Institute (WRI) står bak. Den ble presentert på en konferanse i Oxford denne uka.

Ifølge rapporten har det i gjennomsnitt blitt fjernet 200 kvadratkilometer med skog hver dag de første 17 årene i dette århundret.

– Avskogingen er en global tragedie, vi ødelegger systematisk fundamentet for et stabilt klima, sier WRI-forsker Frances Seymour, en av dem som står bak rapporten.

Satellittbilder

Til tross for gjentatte forsøk på å stoppe avskogingen, har nesten 10 prosent av den urørte skogen blitt delvis fjernet, ødelagt eller hogd helt ned siden 2000, ifølge WRI, som har analysert satellittbilder.

Det er ikke bare i klimasammenheng skogen spiller en viktig rolle.

Skoger rundt om i verden bidrar til biologisk mangfold, rent vann, ren luft, og stabilt vær. I dag er nesten 500 millioner mennesker direkte avhengig av skogen for sitt livsopphold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Naturvernområder over hele verden trues av ødeleggelse

– Mange land kan miste all urørt skog

Skogsområder på minst 500 kvadratkilometer hvor man ikke ser menneskelig infrastruktur på satellittbilder, blir definert som «intakt skog». Slike områder står nå i fare for å forsvinne helt fra enkelte land.

– Mange land vil miste all urørt skog de neste 15–20 årene, sier Peter Potapov, lederen for WRIs forskningsprosjekt.

Paraguay, Laos og Ekvatorial-Guinea er land som risikerer å miste all intakt skog innen 2030, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Mount Everest – verdens høyeste søppelberg

Femårig klimaplan

Rapporten blir lagt fram samtidig som FNs utviklingsprogram UNDP sammen med fem store organisasjoner lanserer en femårig plan for å redusere utslippene som bidrar til global oppvarming.

Sjef for WRI, Andrew Steer, peker på at forvaltning av land- og skogarealer kan spille en stor rolle i kampen for å nå målene i Parisavtalen. Ifølge ham kan 37 prosent av utslippsreduksjonene som er nødvendig for å nå togradersmålet, oppnås gjennom skog- og landtiltak.

– Men bare 3 prosent av den statlige støtten til skadebegrensningstiltak går til land og skog – det må endres, sier han.

Aktuelt: Nå vil EU forby q-tips, sugerør og plastbestikk