Mattis fornøyd med Tysklands NATO-bidrag

USAs forsvarsminister Jim Mattis møtte sin tyske motpart Ursula von der Leyen i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon onsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
USAs forsvarsminister Jim Mattis møtte sin tyske motpart Ursula von der Leyen i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon onsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs forsvarsminister Jim Mattis sier i et møte med Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen at han er fornøyd med landets bidrag til NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener de er på riktig vei, på rett bane, sa Mattis da han møtte von der Leyen i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon onsdag.

Tysklands statsminister Angela Merkel bekreftet fredag at Tyskland ikke vil nå målet om å bruke 2 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar. Merkel påpekte at målet NATO faktisk har vedtatt, er at de allierte skal bevege seg mot 2 prosent fram mot 2024.

Hun sa at de beveger seg i den retningen, men at det realistiske målet innen 2024 er å nå 1,5 prosent mot dagens 1,2.

President Donald Trump har gjort Tyskland til hoggestabbe nummer én foran NATO-toppmøtet i juli. Han krever at forsvarsbudsjettene må økes i hele Europa. Men han har gjentatte ganger gjort det klart at Tyskland har et spesielt ansvar for å få opp pengebruken.

Mattis hadde på sin side en mildere tone i møte med von der Leyen. Han kalte landet «ett av verdens mest respekterte land, et land som har en mektig moralsk stemme på flere temaer».

Samtidig uttrykte den tyske forsvarsministeren forståelse for at de må gjøre sitt overfor alliansen.

– Vi i Tyskland vet at vi må bære vår del av byrden for å forsvare våre demokratier og våre verdier. Vi er villige og forpliktet til å gjøre det. Vi har kommet en lang vei. Det er fortsatt mye å gjøre.