Rapport: Minst 242 sivile drept i luftangrep i Libya de siste seks årene

Røyk stiger opp etter det som skal ha vært et luftangrep mot IS-mål i Sirte i Libya i september 2016. En ferskt rapport konkluderer med at minst 242 sivile er drept i slike angrep i landet de siste årene. Foto: Manu Brabo / AP / NTB scanpix
Røyk stiger opp etter det som skal ha vært et luftangrep mot IS-mål i Sirte i Libya i september 2016. En ferskt rapport konkluderer med at minst 242 sivile er drept i slike angrep i landet de siste årene. Foto: Manu Brabo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 242 sivile skal være drept i luftangrep i Libya siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet landets leder Muammar Gaddafi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten om luftangrepene er utarbeidet av organisasjonene Airwars og New America. London-baserte Airwars er en uavhengig organisasjon som innhenter og analyserer informasjon fra en rekke kilder, mens New America er en tankesmie som holder til i Washington.

I rapporten er mer enn 2.000 luftangrep i det nordafrikanske landet dokumentert. De skal være gjennomført av fire nasjoner og tre lokale militsgrupper siden januar 2012. USA, Frankrike, De forente arabiske emirater og Egypt har slått til mot islamistiske ekstremistgrupper, og libyske fraksjoner har angrepet hverandre.

Minst 242 personer er drept i angrepene, og tallet kan være så høyt som 295, ifølge rapporten. Mellom 324 og 524 sivile skal ha blitt såret. Funnene er i hovedsak basert på nyhetsmeldinger og innlegg i sosiale medier.

Ifølge rapporten, som skal være den første i sitt slag, har ingen av nasjonene eller militsgruppene tatt ansvar for noen av de sivile dødsfallene. Bare rundt halvparten av angrepene er offentlig erkjent av dem som sto bak. I tillegg til de sivile drepte, har minst 778 medlemmer av militante grupper mistet livet.