Kvinneaktivister fengslet i Saudi-Arabia

Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman lover reformer, men kvinneaktivister og andre menneskerettsforkjempere kastes fortsatt i fengsel i landet. Foto: AP / NTB scanpix
Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman lover reformer, men kvinneaktivister og andre menneskerettsforkjempere kastes fortsatt i fengsel i landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia har fengslet ytterligere to kvinneaktivister, trass i løfter om å styrke kvinners rettigheter i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nouf Abdelaziz og Mayaa al-Zahrani ble pågrepet tidligere i måneden, noe som først ble kjent denne uka, ifølge Human Rights Watch.

– Saudi-Arabia har pågrepet ytterligere to kvinnesaksforkjempere i det som ser ut til å være en utrettelig kampanje, slår menneskerettighetsorganisasjonen fast. Aktivister har også fortalt til HRW at myndighetene siden 15. mai har gitt en rekke andre reiseforbud.

Saudi-Arabia opplyste tidligere denne måneden at 17 mennesker var pågrepet, anklaget for å «undergrave kongedømmets sikkerhet».

Mange av de fengslede er ifølge menneskerettsgrupper kjente kvinneaktivister, som blant annet har kjempet for retten til å kjøre bil.

Aktuelt: Saudiarabiske spillere straffes etter tap i VM-åpningen

Solidaritet

Nouf Abdelaziz ble ifølge HRW pågrepet for offentlig å ha vist solidaritet med de fengslede aktivistene, mens Zahrani ble pågrepet få dager senere da hun publiserte et åpent brev Abdelaziz hadde skrevet på forhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabias kronprins Mohamed bin Salman, som regnes som det autoritære kongedømmets de facto leder, har lovet omfattende reformer. En av de mest omtalte er at kvinner fra og med 24. juni skal få rett til å ta førerkort og kjøre bil.

Men reformene er et spill for galleriet, mener aktivister.

– Saudi-Arabia tillater ikke engang folk å gi uttrykk for støtte til dem som er fengslet, konstaterer lederen for HRWs virksomhet i Midtøsten, Sarah Leah Whitson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Saudi-Arabia:

* Saudi-Arabia er et eneveldig monarki med drøyt 32 millioner innbyggere.

* Landet har siden 23. januar 2015 vært ledet av kong Salman, etter at halvbroren kong Abdullah døde.

* I 2017 ble kong Salmans 31-årige sønn, Mohammed bin Salman, utpekt til kronprins. Han er også landets forsvarsminister.

* Saudi-Arabias statsreligion er i dag en fundamentalistisk form for sunniislam, wahhabisme, der de islamske sharialovene praktiseres strengt.

* Sharia er en blanding av lover og moralske normer. Det er ikke et entydig nedskrevet lovverk, men formuleres til enhver tid gjennom ulike skriftlærdes tolkninger av Koranen og hadithene.

* I Saudi-Arabia er det blant annet dødsstraff for drap og narkotikaforbrytelser. Henrettelser skjer offentlig ved halshogging.

* Kvinner i Saudi-Arabia har begrensede rettigheter og pålegges blant annet å ha faren, broren eller ektemannen som verge.

* Som de siste kvinner i verden ble landets kvinner også nektet å kjøre bil, men kronprinsen har opphevet dette forbudet fra 24. juni.

Aktuelt: De første førerkortene for kvinner utstedt i Saudi-Arabia

Norsk bekymring

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) slo nylig fast at kvinners stilling i Saudi-Arabia er uakseptabel.

– Jeg er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, ikke minst økt bruk av dødsstraff, fengsling av menneskerettighetsforsvarere, kvinners rettigheter og manglende ytringsfrihet, sa hun i Stortinget tidligere i måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De endringene som har funnet sted i landet, betegner Søreide som symboltunge, men hun stiller spørsmål ved hvor dypt reformviljen stikker.

– Det er flere utviklingstrekk som er svært negative, og det gjelder særlig den generelle menneskerettighetssituasjonen, som ser ut til å strammes til, parallelt med enkelte symboltunge lettelser i restriksjoner, sa Søreide.

Aktuelt: Saudi-Arabia fengsler tusenvis uten lov og dom