Kim priser tette bånd og fellesskap med Kina

Nord-Koreas leder Kim Jong-un hans kone Ri Sol-ju t.v. og Kinas president Xi Jinping og kona Peng Liyan møttes i Beijing tirsdag. Foto: CCTV / AP / NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un hans kone Ri Sol-ju t.v. og Kinas president Xi Jinping og kona Peng Liyan møttes i Beijing tirsdag. Foto: CCTV / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas leder Kim Jong-un takket Kinas president Xi Jinping for god hjelp og støtte i forkant av toppmøtet med USAs president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim var tirsdag igjen på besøk i Beijing for å rådføre seg med Kinas president om veien videre i fredsprosessen med USA og Sør-Korea.

Den nordkoreanske lederen ble hilst velkommen med en militær seremoni i Folkets store hall på sitt tredje Kina-besøk siden mars. Her takket han den kinesiske presidenten for god støtte og sa at han verdsetter «det nylig styrkede strategiske samarbeidet» mellom de to landene.

– Han uttrykte besluttsomhet og vilje til å utvikle et enda tettere vennskap, fellesskap og samarbeid, heter det fra det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Videre lovet han å samarbeide med Xi om å oppnå «ekte fred» i prosessen som skal «åpne for en ny framtid» på Koreahalvøya.

Atomnedrustning

Under tirsdagens møte ble de to enige om en rekke saker, blant dem atomnedrustning.

Samtidig som Kim la mye vekt på forholdet mellom Kina og Nord-Korea, snakket han også om «utsiktene for atomnedrustning på Korea-halvøya» etter møtet med Trump, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Xi svarte med å skryte av toppmøtet mellom Kim og Trump og oppfordret de to landene til å iverksette avtalen de undertegnet i Singapore i forrige uke. Videre lovet han at Kina vil fortsette å spille en «konstruktiv rolle» på veien videre mot atomnedrustning.

Viktig forhold

Kim besøkte også Kina i mars og mai. Landet er Nord-Koreas viktigste allierte og handelspartner.

Samtidig har Nord-Korea en stor strategisk betydning for Kina, og landet ønsker seg både fortsatt innflytelse over regimet i Pyongyang og stabilitet på Koreahalvøya for å hindre en større flyktningstrøm.

Verken kinesiske eller nordkoreanske statsmedier skriver noe om hvorvidt Kim og Xi diskuterte muligheten for å lette på FN-sanksjonene som har lammet Nord-Koreas økonomi.