FNs høykommissær: USA burde trå fram, ikke tilbake

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier USA ikke vil være medlem av en «hyklersk» organisasjon som gjør menneskerettighetene til latter. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix
USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier USA ikke vil være medlem av en «hyklersk» organisasjon som gjør menneskerettighetene til latter. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har besluttet å trekke seg fra FNs menneskerettighetsråd. FNs toppsjefer sier det er skuffende, men reagerer med å forsvare rådet og det viktige arbeidet det gjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs FN-ambassadør Nikki Haley bekreftet utmeldingen tirsdag.

Hun sier USA ikke vil være medlem av en «hyklersk» organisasjon som gjør menneskerettighetene til latter. Videre mener hun at rådet har vært preget av overdreven kritikk av Israel.

– I altfor lang tid har Menneskerettighetsrådet vært en beskytter av dem som bryter menneskerettighetene og en pøl av politisk slagside.

– Verdens mest umenneskelige regimer fortsetter å unnslippe gransking, sier hun.

– Skuffende

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein kaller avgjørelsen «skuffende, om ikke veldig overraskende nyheter».

– Slik som situasjonen rundt menneskerettigheter er per i dag, burde USA trå fram, ikke trekke seg tilbake, sier han.

FNs generalsekretær António Guterres svarer på nyheten om utmeldingen via sin talsperson Stephane Dujarric:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Generalsekretæren hadde mye heller foretrukket at USA ble værende i Menneskerettighetsrådet. FNs menneskerettigheters konstruksjon spiller en veldig viktig rolle i fremme og beskytte menneskerettighetene verden over.

Presidenten forsvarer rådet

Rådet er også mange ganger tidligere blitt gjenstand for kritikk. En viktig årsak er at land som er kjent for hyppige brudd på menneskerettighetene, har mulighet til å bli valgt inn i Menneskerettighetsrådet.

Rådets president Vojislav Suc forsvarer rådet og arbeidet de gjør.

– Rådets handlinger fører til betydningsfulle resultater for de utallige ofrene for brudd på menneskerettigheter verden over, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU sier at beslutningen av president Donald Trumps regjering «risikerer å undergrave USAs rolle som en forkjemper for, og støttespiller av, demokratiet på verdensscenen».

Unionen framholder via sin talsperson Maia Kocijancic at de forholder seg trofast og forpliktet til rådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Netanyahu: – Modig

Israels statsminister Benjamin Netanyahu på sin side lovpriser utmeldingen som «modig».

– Rådet har vist seg å være en partisk, fiendtlig innstilt og en antiisraelsk organisasjon som har sviktet i sitt ærend om å forsvare menneskerettigheter, heter det fra statsministerens kontor.

FNs menneskerettighetsråd ble opprettet i 2006 og har som mål å vurdere menneskerettighetssituasjonen i FNs medlemsland.

Haley sier USA vil fortsatt vektlegge menneskerettigheter, men utenfor rådet som hun mener bærer et feilaktig navn.