Emiratene hevder at flyplassen i Hodeida er erobret

Saudiledede militssoldater fortsetter stormløpet mot havnebyen Hodeida i Jemen som har vært kontrollert av Houthi-opprørerne siden 2014.
Saudiledede militssoldater fortsetter stormløpet mot havnebyen Hodeida i Jemen som har vært kontrollert av Houthi-opprørerne siden 2014. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyplassen i utkanten av Hodeida i Jemen er nå erobret fra Houthi-opprørerne, hevder Emiratene som leder an i bakkeoffensiven mot havnebyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med deltakelse og støtte fra styrkene fra Emiratene, har den felles jemenittiske motstandshæren tatt flyplassen i Hodeida, melder det statlige nyhetsbyrået WAM i De forente arabiske emirater.

Overfor AFP bekrefter en jemenittisk regjeringskilde at flyplassen sør for Hodeida nå kontrolleres av styrker fra Emiratene og regjeringsvennlig milits, etter flere dager med harde kamper.

En jemenittisk militærkilde AP har snakket med, bestrider imidlertid dette og sier at Houthi-opprørernes skarpskyttere og miner hittil ikke har gjort det mulig å ta kontroll over flyplassen.

Massive flyangrep

Området rundt flyplassen har vært utsatt for massive flyangrep fra den saudiledede koalisjonen de siste dagene, og det meldes om mange drepte.

Houthi-opprørerne har avvist krav om tilbaketrekning fra Hodeida og har de siste dagene svart på angrepene ved å angripe andre regjeringskontrollerte områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN og hjelpeorganisasjoner har forlatt byen og frykter at militæroffensiven vil få katastrofale følger.

Livsviktig havn

Jemen står på randen av en sultkatastrofe, og over 22 millioner mennesker er helt avhengig av matvarehjelp utenfra.

Rundt 80 prosent av forsyningene kommer sjøveien til Hodeida, og frykten er at krigshandlingene vil føre til at havnen blir stengt.

Masseflukt

FN advarer også mot masseflukt av sivile fra byen, der det bor rundt 600.000 mennesker, og opplyste mandag at 26.000 mennesker alt har forlatt sine hjem.

Sikkerhetsrådet krevde i en uttalelse i forrige uke at havnen i Hodeida blir holdt åpen, og ga uttrykk for «dyp bekymring rundt risikoen som følge av den humanitære situasjonen» som følge av den saudiledede offensiven mot byen.