FNs generalsekretær sjokkert over Israel

132 palestinere på Gazastripen er skutt og drept av israelske soldatene siden demonstrasjonene langs grensa begynte i slutten av mars. 13.000 er såret, tusenvis etter å ha blitt truffet av skarpe skudd. Foto: AP / NTB scanpix
132 palestinere på Gazastripen er skutt og drept av israelske soldatene siden demonstrasjonene langs grensa begynte i slutten av mars. 13.000 er såret, tusenvis etter å ha blitt truffet av skarpe skudd. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær António Guterres er «sjokkert» over at israelske soldater skyter med skarpt mot ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Israelske styrkers drap på barn, samt på tydelig identifiserbare journalister og helsepersonell under en demonstrasjon, er helt uakseptabelt, sier Guterres i en orientering til Sikkerhetsrådet.

FNs generalsekretær understreker at de israelske soldatene har «et ansvar for å utvise maksimal tilbakeholdenhet», noe han mener at de ikke gjør.

132 palestinere er drept siden slutten av mars, da innbyggerne på Gazastripen begynte å holde ukentlige demonstrasjoner nær grensa mot Israel.

De aller fleste ofrene er skutt og drept med skarp ammunisjon på flere hundre meters hold av soldater stasjonert langs den strengt bevoktede grensa.

Fakta om Gazastripen:

* Gazastripen er på størrelse med Hamar kommune og hjem for om lag 2 millioner palestinere. 1,3 millioner av dem er registrert som flyktninger eller etterkommere av palestinere som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet i 1948.

* Området ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967, men gitt tilbake til palestinerne i 2005. Israel kontrollerer fortsatt luftrommet og kysten utenfor, samt grensa med unntak av Rafah-overgangen til Egypt.

* I 2006 vant Hamas valget i de palestinske områdene, men gruppen fikk ikke kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene på Gazastripen.

* I 2007 brøt det ut kamper mellom ulike palestinske fraksjoner, noe som endte med at Hamas jaget Fatahs sikkerhetsstyrker ut av enklaven.

* Palestinernes president Mahmoud Abbas oppløste den Hamas-dominerte regjeringen, men Hamas fortsetter å styre på Gazastripen.

* Israel har innført en streng blokade av området, og militante palestinske grupper har svart med å skyte tusenvis av hjemmelagde raketter og granater mot det sørlige Israel.

* Israel har det siste tiåret gjennomført tre store militæroffensiver mot enklaven, som har kostet tusenvis av palestinere livet og forårsaket store materielle ødeleggelser.

* Enklaven mangler elektrisitet store deler av døgnet, 95 prosent av vannet er udrikkelig og offentlige tjenester blir stadig dårligere.

* Arbeidsledigheten er på rundt 50 prosent, og 80 prosent av innbyggerne er avhengige av matvarehjelp utenfra.

* Siden 30. mars er 132 palestinere drept og 13.000 såret av israelske soldater under protestbølgen langs grensen mot Israel.

Truffet av flere skudd

13.000 palestinere er såret, det store flertallet av dem alvorlig, mange etter å ha blitt truffet av flere skudd, opplyser Robert Mardini, som leder Den internasjonale Røde Kors-komiteens virksomhet i Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

1.400 palestinere er ifølge Mardini truffet av mellom tre og fem skudd, mange av dem i beina, noe som krever komplisert ortopedisk kirurgi.

– Denne krisen på Gazastripen er uten sidestykke, sier han.

Mandag døde 13 år gamle Zakaria Bishbash av skadene han fikk da han ble skutt i magen i forrige uke, opplyser en talsmann for helsemyndighetene på Gazastripen.

Ingen israelere er drept eller såret siden protestene på Gazastripen begynte, men Israel fastholder at det er nødvendig å skyte med skarpt mot de ubevæpnede demonstrantene for å hindre dem fra å bryte gjennom den strengt bevoktede grensa.

Aktuelt: Hver dag må over 44.000 mennesker flykte

Anklager Hamas

Israelske myndigheter anklager samtidig Hamas for å stå bak demonstrasjonene, og for å bruke de ubevæpnede demonstrantene som dekke for angrep.

Guterres understreket i sin orientering til Sikkerhetsrådet at også Hamas og andre militante grupper på Gazastripen bærer et ansvar for situasjonen som har oppstått.

– Jeg fordømmer utvetydig alle parter for å ha bidratt til denne farlige og skjøre situasjonen, sa han.

Aktuelt: Netanyahu med kraftige advarsler til Assad