Duterte skjønner ikke vitsen med å holde fredssamtaler i Norge

Filippinenes president synes det er en uting å holde fredssamtaler så langt borte som i Norge.
Filippinenes president synes det er en uting å holde fredssamtaler så langt borte som i Norge. Foto: Bullit Marquez / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filippinenes president Rodrigo Duterte mener det er meningsløst at forhandlingene med kommunistgeriljaen skal foregå i Norge når de kan møtes på Filippinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Dutertes talsmann, Harry Roque, mener presidenten at regjeringen og venstreorienterte NDF bør ordne opp selv og holde samtalene på filippinsk jord.

– Han forstår ikke hvorfor vi skal fortsette å snakke sammen i Norge. Vi kan snakke om det her på Filippinene, sa Roque på en pressekonferanse i presidentpalasset mandag, ifølge GMA News Online.

Han sa også at det å møtes i Norge kun innebærer kostnader for presidenten, penger som i stedet kan brukes til kost og losji for NDFs representanter på Filippinene.

Neppe nøytral megler

På spørsmål om det vil bli benyttet en nøytral tredjepart i fremtidige forhandlinger, svarer Roque «kanskje ikke», samtidig som han understreker at alle som ønsker å hjelpe og som har vært involvert i prosessen, kan bidra.

Ifølge talsmannen vil den filippinske regjeringen gi norske myndigheter beskjed om at stedet for forhandlingene er endret. Han sier også at det skal nedsettes et utvalg som skal megle i forhandlingene, og at dette utvalget også skal ha ansvar for logistikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for det forbudte kommunistpartiet CPP, José Maria Sison, er imot at forhandlingene skal foregå på Filippinene. Han mener at dette vil undergrave fredsprosessen og forsøket på å få slutt på det 50 år lange kommunistopprøret.

Aktuelt: Presidenten som gir politiet ‘rett til å drepe’

Møttes i Oslo

Norge har fungert som tilrettelegger siden 2001, og partene har flere ganger møtt hverandre i Oslo og omegn.

For noen måneder siden ga imidlertid Duterte beskjed om at forhandlingene var lagt på is, noe som blant annet førte til at kommunistledere mistet sin rettslige immunitet. I februar i år ble geriljalederen Rafael Baylosis pågrepet.

Norsk UD understreket da at Norge ennå ikke har gitt opp håpet om at partene finner tilbake til forhandlingsbordet, og at norske myndigheter fortsatt er klar til å bistå.

Aktuelt: Duterte: Kvinnelige opprørere bør skytes i vagina