Trump og Kims innholdsrike uke i politikken

Donald Trump og Kim Jong-Un møttes nylig i Singapore.
Donald Trump og Kim Jong-Un møttes nylig i Singapore. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort tid etter Trump hadde satt sine bein på amerikansk jord, ble han møtt av tre negative nyheter. Det kan sette Singapore-møtet i skyggen,

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump hadde tatt mål av seg til å gjøre 12. juni 2018 til en merkedag i verdenshistorien.

Møtet mellom Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og den amerikanske presidenten var historisk i den forstand at lederne for de to landene hadde aldri møttes før. Men det er ennå vanskelig å se hvilke varige konsekvenser møtet vil få, selv nå etter en ukes tid etter oppmøtet.

Det var den britiske statsminister Harold Wilson som i 1960-årene sa at en uke er lang tid i politikken. I disse dager kan sannelig USAs president Donald Trump si det samme.
Trump utbasunerte straks etter møtet at verden nå kunne sove tryggere enn den kunne før han var blitt presidenten, for nå skulle ikke nordkoreanerne lenger kunne ha atomvåpen. Trump kunne for en stakket stund innkassere internasjonal hyllest og sole seg i velredigerte videobilder som gikk verden rundt.
Hadde det bare vært så vel, ville møtet i Singapore vært en verdensbegivenhet på linje med den 27. juli 1953 da Korea-krigen opphørte, og den 30. april 1975 da Vietnam-krigen sluttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ikke lenge etter at Trump hadde satt bena på amerikansk jord, og journalister, kommentatorer og historikere hadde fått studert kommunikeet fra møtet og avtalen som ble undertegnet, var mediene igjen fulle av kritiske reportasjer og negative karakteristikker av Trump og hans virksomhet.
Allerede to dager etter det historiske møtet mellom Trump og Kim, hadde Washington Post på sin førsteside to overskrifter som var egnet til å bringe Trump raskt ned på jorden igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
I tillegg ble en tredje negativ nyhet for ham offentliggjort samme dag.

Rike løfter eller tomme ord?

Den første overskriften handlet om skepsisen som nå i ettertid har reist seg om hva og hvor mye som ble avtalt i møtet, og ikke minst hvilke intensjoner Kim har til å følge opp USAs krav om nedbygging og avvikling av Nord-Koreas militære atomvåpenarsenal. Tittelen var uvanlig lang og lød i norsk oversettelse: «Trump skryter av at det er slutt på den nordkoreanske atomtrussel - skeptikere i Kongressen fnyser av hans påstander».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvilken planet er presidenten på?, spurte minioritetslederen i Senatet, Chuck Schumer i Washington Post. Å si at det er slik, gjør ikke at det blir det. Nord Korea har fortsatt sine atombomber, de har fortsatt sine interkontinentale raketter som kan rettes ikke bare mot Sør-Korea men også det amerikanske fastlandet. USA er fortsatt truet av Nord-Koreas atomvåpen, mener Schumer.

Selv skrev Trump i en tweet etter møtet med Kim at Nord-Korea ikke lenger representerer noen atomtrussel. Det skrev han vel vitende om at nordkoreanerne sannsynligvis ikke har destruert noen av sine kjernefysiske våpen eller interkontinentale raketter. De har heller ikke ødelagt noen av sine 145 kjente produksjonssteder for kjernefysiske våpen, til tross for sine teatralske sprengninger med utenlandske journalister som innbudte tilskuere. Det som ble ødelagt i eksplosjoner, var trolig eldre og muligens ikke lenger operative anlegg for oppskyting av raketter.
Trump har i ettertid fått kritikk for at han ikke ser ut til å ha tatt opp de mange og alvorlig kritikkverdige forhold som er knyttet til det nordkoreanske diktaturet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nordkoreanske folket har vært sterkt undertrykket. Den nåværende herskeren Kim har selv sørget for å få sin halvbror henrettet, og han har fått utenlandske besøkende til landet fanget uten lov og rett. Det vakte stor oppmerksomhet og avsky over hele verden da den 22 år gamle amerikanske studenten Otto Warmbier ble forgiftet eller på annen måte dødelig skadet i Nord-Korea og døde kort etter at han ble sendt hjem til USA.

Da Trump ble spurt om hvorfor dette ikke ble tatt opp med Kim, svarte han at Otto Warmbier ikke døde forgjeves, og om Nord-Koreas regimes handlinger sa Trump at det også er mange andre «som har gjort virkelig fæle ting».

Eksperter på nedrustning og ledere av organisasjoner som kjemper for nedrustning, peker på at det i samtalene ikke ble satt fram noe krav fra Trumps side om at Nord-Korea måtte forplikte seg til en nedrustningsplan. I stedet skal Trump ha lovet Kim at samarbeidet mellom USA og Sør-Korea om felles militære øvelser skal opphøre, uten at det var spørsmål om en motytelse fra Nord-Koreas side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cohen føler seg sviktet av Trump

Den andre overskriften i torsdagens Washington Post minner Trump om at etterforskningen i russersaken pågår for fullt, og at hans private sakfører, medhjelper og «fikser» Michael Cohen nå kan være på nippet til å gi opp sitt forsøk på å hjelpe Trump. Hittil har han benektet alle de juridiske sidesprangene han kan ha gjennomført på presidentens vegne. Han har tidligere sagt at han er «villig til å gå i krigen» for Trump, og han har hittil brukt en hel stab av advokater i sine forsøk på å hjelpe Trump ved å dekke over eller vri presidenten unna pinlige, uheldige og kanskje ulovlige forhold.
Cohen kom for alvor i medienes søkelys da det viste seg at han hadde utbetalt 130.000 dollar (mer enn en million kroner) til pornostjernen Stormy Daniels for at hun skulle holde hemmelig et utenomekteskapelig forhold hun hadde hatt med Trump.
Myndighetene har lenge hatt Cohen i sitt søkelys, og for kort tid siden ble hans kontor, hans hjem og et hotellrom han disponerte på Manhattan raidet og gjennomsøkt av det lokale FBI i New York. Det er antatt at FBI der fant flere tegn som tyder på at han har gjennomført en utstrakt virksomhet i lovens grenseland på vegne av Trump.
Cohen skal selv hittil ha båret utgiftene til advokatene som har drevet dekkoperasjonen for presidenten, og han har etter hvert fått store, økonomiske problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå føler Cohen seg sviktet av Trump, og han skal være fristet til å «legge alle kort på bordet» og fortelle detaljene i sin virksomhet for presidenten.

Det antas å kunne bli meget ubehagelig for Trump, sett i sammenheng med den pågående etterforskning som FBI sentralt fører under spesialetterforsker Robert Muellers ledelse om Trumps kontakt med russerne under valgkampen i 2016.

Stevning mot stiftelse

En tredje nyhet som ble offentliggjort på den samme torsdagen den 14. juni i år, var meldingen om at statsadvokaten i delstaten New York har tatt ut stevning mot Trump-familiens private stiftelse, Donald J. Trump Foundation, fordi presidenten og hans tre eldste barn skal ha misbrukt stiftelsens status som veldedig og kan ha brutt stiftelsesloven og blandet sammen stiftelsens midler, bidrag til Trumps presidentvalgkamp i 2016 og private økonomiske forhold. Penger fra stiftelsen skal ha blitt brukt til forskjellige formål, som utbetalinger til forretningsforbindelser, til å dekke kostnader for å dekorere klubbhuset på en av

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps golfbaner og til utbetalinger i multimillionersklassen ved arrangementer i valgkampen.
Verken Cohen eller bruken av Trump-stiftelsens midler er direkte knyttet opp til Muellers etterforskning av Trumps relasjoner med russiske agenter og Russland. Men bare Mueller vet om disse del-etterforskningene vil kunne bidra til å tegne et helhetsbilde av Trumps russer-relasjoner. Hvis så er, vil de kunne bidra i FBIs vurderinger om Trumps forhold til russerne, om dette har vært bare et lovlig samarbeid eller en ulovlig sammensvergelse med representanter for en fremmed makt for å påvirke resultatet av presidentvalget i USA i 2016.
Hvis det siste blir FBIs konklusjon, vil Trump kunne stilles for riksrett og det vil være kongressen (Senatet og Representantenes hus) som vil måtte bestemme om Trump skal kunne fortsette som president eller ikke.
Siste uke har vist hvor rett Harold Wilson hadde, da han minnet om hvor mye som kan skje på en uke i politikken. Det er kort vei fra den største internasjonale suksess, via innøvd journalistisk skepsis noen dager senere, til en sviende mediekritikk. Og med Trumps lemfeldige omgang med sannhet i ord og gjerning, kombinert med en betydelig overvurdering av egen innsats, er han sårbar for kritikk mot sin egen rolle og innsats.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvis «den lille rakettmannen» fra Nord-Korea er så smart og så sterk som Trump sier han er, kunne han kanskje overraske oss alle?

Kanskje kunne han gjøre all ironi til skamme, lese oversettelsene av kommentarene i internasjonal presse, og så vise at han forstår hva verden hadde håpet skulle komme ut av det historiske møtet i Singapore? Det ville definitivt være i hans egen og hans nasjons interesse å vise en seriøs vilje til å starte en verifiserbar nedrustning i samarbeid med både nabolandene og stormaktene.

Den korte uken i Singapore måtte da bli starten på en lang fredsprosess med en gradvis åpning av grensene, parallelt med en økonomisk og sosial utvikling som ville bringe Nord-Korea inn i det 21ste århundre for å leve i fred med sine naboer.

For da snakker vi om verdenshistorie som ville plassere Singapore-møtet mellom Trump og Kim den 12. juni 2018 på nivå med den 9. november 1989, da Berlin-muren ble revet av en rasende menneskemasse godt hjulpet av Ronald Reagans oppfordring i 1987 til det sovjetiske kommunistpartiets generalsekretær Mikhail Gorbatsjov til å «rive ned den muren». Muren ble revet, og Sovjetunionens ambisjoner om en verdenskommunisme falt sammen.

Da ville den korte uken i Singapore for Trump og Kim være vel verdt sin pris.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.