Søreide berømmer Afghanistan og Taliban for våpenhvilen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er positiv til våpenhvilen i Afghanistan.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er positiv til våpenhvilen i Afghanistan. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) berømmer myndighetene i Afghanistan og Taliban for en vellykket våpenhvile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våpenhvilen har for en stund redusert voldsnivået i Afghanistan og gitt det afghanske folk et pusterom fra krigens hverdag. Jeg er glad for den afghanske regjeringens våpenhvileforlengelse og oppfordrer Taliban til å gjøre det samme, sa Søreide i en uttalelse lørdag. Hun benyttet også anledningen til å ønske alle afghanere «til lykke ved id».

Våpenhvilen i landet skal vare i tre dager og finner sted for å sammenfalle med id al-fitr, avslutningen på den muslimske fastemåneden ramadan.

I uttalelsen fra Utenriksdepartementet heter det at det nå gjenstår å se om den våpenhvilen som er kunngjort kan forlenges eller benyttes av partene for å komme raskere til forhandlingsbordet.

– Norge støtter forslaget om fredssamtaler mellom aktørene i Afghanistan-konflikten fullt ut. Det vil kreve mot og tålmodighet, men er nødvendig for å skape varig fred, sa utenriksministeren.

Krigere fra Taliban og de afghanske sikkerhetsstyrkene ga hverandre klemmer og tok selfier da våpenhvilen trådte i kraft lørdag. Bilder av de uventede scenene som utspant seg, dukket raskt opp i sosiale medier og viste også opprørere og soldater som ba sammen i moskeer.