Hellas' statsminister overlevde mistillitsvotum

En tillitsfull gresk statsminister Alexis Tsipras stemmer mot et mistillitsvotum om navnestriden med Makedonia i nasjonalforsamlingen.
 Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix
En tillitsfull gresk statsminister Alexis Tsipras stemmer mot et mistillitsvotum om navnestriden med Makedonia i nasjonalforsamlingen. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas' statsminister Alexis Tsipras overlevde lørdag et mistillitsvotum fra opposisjonen om avtalen han hadde gjort i navnestriden med Makedonia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den greske nasjonalforsamlingen avviste den konservative opposisjonens mistillitsforslag med 153 stemmer mot 127. Dermed åpnes veien for undertegning av avtalen med Makedonia søndag.

I henhold til avtalen kan Makedonia beholde navnet Makedonia, men med den geografiske forstavelsen Nord, slik at det offisielle navnet blir Republikken Nord-Makedonia.

Den 27 år gamle navnestriden har sin bakgrunn i at Hellas' nordligste provins også heter Makedonia, og greske nasjonalister mener at navnet ikke kan brukes av andre land.

Statsminister Tsipras kunngjorde avtalen han hadde gjort med Makedonias statsminister Zoran Zaev tirsdag.

Avtalen innebærer også at Hellas slutter å blokkere Makedonias søknader om medlemskap i NATO og EU.

I Makedonia må avtalen godkjennes gjennom en folkeavstemning. Deretter skal Hellas ratifisere avtalen og godkjenne Makedonias NATO-søknad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imidlertid motstand mot avtalen blant nasjonalister på begge sider av grensa. I Makedonia har president Gjorge Ivanov varslet at han vil nedlegge veto mot avtalen, og i Hellas valgte politiet å bruke tåregass mot rundt 5.000 mennesker som demonstrerte mot avtalen.

Trass i motstanden skal utenriksministrene fra Hellas og Makedonia undertegne avtalen søndag i landsbyen Psarades på grensa mellom de to landene.

Både FN-mekleren Matthew Nimitz, EUs utenlandssjef Federica Mogherini og EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn skal også være til stede. Demonstranter fra begge land har også varslet at de kommer.