Talibanere og sikkerhetsstyrker klemmer hverandre og tar selfier

Klemmene satt løst utenfor moskeen Shah-e-Dushamshera i Kabul fredag, dagen før våpenhvilen ble innledet. Foto: AP / NTB scanpix
Klemmene satt løst utenfor moskeen Shah-e-Dushamshera i Kabul fredag, dagen før våpenhvilen ble innledet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigere fra Taliban-bevegelsen og afghanske sikkerhetsstyrker ga hverandre klemmer og tok selfier da en tre dager lang våpenhvile trådte i kraft lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenhvilen skal vare i tre dager og finner sted for å sammenfalle med id al-fitr, avslutningen på den muslimske fastemåneden ramadan.

De uventede scenene som utspant seg, dukket raskt opp i sosiale medier og viste opprørere som poserte sammen med soldater og ba sammen i moskeer.

– Selv har jeg møtt seks Taliban-krigere inne i byen Mehtarlam. Talibanerne var svært glade over at de kunne komme til byen og møte sikkerhetsstyrkene samt sine familier, sier politisjef Ahmad Abdali i Logar-provinsen øst i landet.

I provinsen Maidan Wardak sentralt i landet satt politifolk og opprørere i bønn sammen i en moské, opplyser provinsrådmedlem Ahmad Jafari i Jalriz-distriktet.

I Kunduz nord i landet, der noen av de hardeste kampene har funnet sted mellom sikkerhetsstyrker og talibanere, var situasjonen rolig lørdag, opplyser lokale myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Ashraf Ghani sa i en fjernsynssendt tale fredag at «afghanerne er klar til å betale enhver pris for å få i stand varig fred i landet».

Ghani kunngjorde torsdag en åtte dager lang ensidig våpenhvile med Taliban. Dagen etter sto Taliban fram og kunngjorde en tre dager lang våpenhvile.

Taliban kontrollerer i dag anslagsvis 14,5 prosent av landet, ifølge militærkilder. Videre er det kamper om herredømmet i rundt 30 prosent av landet.