Hydro må forklare seg etter nye påstander om utslipp

Hydro avviser påstandene om utslipp fra rødslamdeponiet på Alunorte-anlegget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Hydro avviser påstandene om utslipp fra rødslamdeponiet på Alunorte-anlegget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hydro må forklare seg innen 48 timer etter at det fredag kveld kom påstander om nye utslipp fra Alunorte-anlegget i Brasil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasilianske myndigheter skal torsdag ha mottatt meldinger om skittent vann utenfor anleggsområdet til Hydro, i nærheten av anleggets nyeste rødslamdeponi, skriver Dagens Næringsliv.

Hydro, som har 48 timer på seg til å forklare seg om saken, avviser påstandene om utslipp fra rødslamdeponiet.

– Det har ikke vært lekkasje fra bauksittrestdeponiene på Alunorte. I dette tilfellet er det snakk om et dedikert område som ligger utenfor den ytterste vollgraven rundt deponiet, og dermed utenfor arealet der alt regnvann samles og sendes til renseanlegget, opplyser informasjonsdirektør Halvor Molland til DN.

Nyhetene om utslipp kommer samme dag statsadvokaten i Brasil, Ubiratan Cazetta, opplyste at Hydro har gått med på de fleste kravene Brasil stilte i forhandlingene om Alunorte. Det er uvisst om det nye funnet vil stå i veien for den ventede avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I februar ble Hydro anklaget for lekkasjer som kan ha ført til forurenset drikkevann etter kraftig nedbør i området. Selskapet ble da av brasilianske myndigheter pålagt produksjonskutt av kalsinert aluminium på 50 prosent.

Alunorte er verdens største aluminaraffineri med rundt 2.000 ansatte. Hydro eier 92,1 prosent av anlegget.

Alumina er råstoff for produksjon av aluminium, og avfallet – rødslam – lagres i to deponier på Alunorte-anlegget.

Les også: Kapitalistene er fortsatt rikest