Raskt svar fra Kina på Trumps toll

President Donald Trump varsler at USA vil innføre 25 prosent toll på kinesiske importvarer til en verdi av 50 milliarder dollar. Foto: Andrew Harnik/AP/NTB scanpix
President Donald Trump varsler at USA vil innføre 25 prosent toll på kinesiske importvarer til en verdi av 50 milliarder dollar. Foto: Andrew Harnik/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kina vil umiddelbart svare på det amerikanske vedtaket om økt toll, opplyser handelsdepartementet i Beijing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kunngjøringen til Trump heter det at varer som blir ilagt toll, er av «industriell betydning». Trump har tidligere beklaget seg at Kina kopierer amerikanske produkter og ikke respekterer reglene for patentrettigheter.

Ikke mange minutter senere kom svaret fra Beijing. I en erklæring heter det at de kinesiske mottiltakene vil avspeile de amerikanske i verdi og omfang.

Vedtakene i Washington og Beijing innebærer en kraftig opptrapping av handelstvisten mellom verdens to største økonomier.

– Alt de to partene har oppnådd innen handel og økonom, i vil samtidig bli kjent ugyldig. Vi beklager sterkt at USA ser bort fra at vedtak skal tas ved konsensus og dermed provosert fram en handelskrig. Dette skader ikke bare tosidige interesser, men undergraver også mekanismene som regulerer verdenshandelen, heter det i den kinesiske uttalelsen.

Appell til verden

Kina oppfordrer alle land til å reagere i fellesskap mot det kineserne kaller USAs utdaterte og malplasserte oppførsel.

President Trump har helt siden valget forsikret at han ville gjøre noe med det han kaller Kinas urettferdige handelspraksis. Kinesiske myndigheter har varslet at de vil svare med toll på amerikanske varer for et tilsvarende beløp.

Trump tar høyde for at Kina ville svare og sier at USA vil innføre ytterligere tollskjerpelser hvis det skjer.

– USA kan ikke lenger tolerere å miste opphavsrettigheter gjennom urettferdig handelspraksis, sier presidenten. De amerikanske tollsatsene vil trå i kraft 6. juli.

Situasjonen bidro fredag til fall på børsene i Hongkong og Shanghai.

Les også: Delte meninger om toppmøtet i sørkoreanske medier

Forhandlinger

De to økonomiske stormaktene har forsøkt forhandlinger for å unngå handelskrig. I løpet av de siste månedene har Trump gjort flere kursendringer og helomvendinger i handelsstriden med Kina – samtidig som han har innført ny toll også på importvarer fra europeiske allierte og Canada.

Kinas utenriksminister Wang Yi sa på en pressekonferanse torsdag sammen med USAs utenriksminister Mike Pompeo at USA har valget mellom to tilnærminger: vinn-vinn eller tap-tap.

Han advarte USA mot å vedta ensidige, ikke-konstruktive tiltak.

Pompeo sa at USAs handelsunderskudd med Kina, som var på omkring 375 milliarder dollar i fjor, fortsatt er for høyt. Men han la til at kinesiske og amerikanske tjenestemenn hadde hatt gode og konstruktive diskusjoner om saken.

Les også: Trump beordrer 25 prosent toll på varer fra Kina

– På vei mot handelskrig

Trump viser til at handelsbalansen mellom Kina og USA er alt annet enn balansert, og mener Kina har bedrevet urettferdig handelspraksis og skodd seg på bekostning av USA. Det vil han ha slutt på. Tidligere i år varslet derfor Trump at han kan komme til å innføre tiltak mot Kina.

Det utløste reaksjoner i Beijing, der myndighetene 1. april varslet toll på 128 amerikanske varer. To dager senere svarte USA med en trussel om toll på over 1.300 kinesiske varer. Neste dag varslet Kina toll på 106 amerikanske varer.

– De er på vei mot handelskrig hvis det fortsetter sånn, sier Kina-ekspert Frédéric Cho til nyhetsbyrået TT.

Imens har Trump innført toll på stål og aluminium fra Canada, Mexico og EU, som igjen er blitt besvart med kunngjøringer om toll på amerikanske varer.

Trump trapper opp handelsstriden med Kina samtidig som han er avhengig av samarbeid med Kina om Nord-Korea og landets atomprogram. Hvis handelskonflikten forverrer seg, kan det bli vanskeligere å få kinesisk støtte til USAs linje overfor Pyongyang.

Les også: Nordkoreanske medier skriver om Kims sightseeingtur

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden