Livsvarig fengsel for knivangrepet i Åbo

Det ble lagt ned store mengder blomster og lykter på Salutorget i Åbo i dagene etter at knivangrepet rystet byen. Foto: Robert Seger / TT / NTB scanpix
Det ble lagt ned store mengder blomster og lykter på Salutorget i Åbo i dagene etter at knivangrepet rystet byen. Foto: Robert Seger / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 23 år gammel marokkansk mann er dømt til livsvarig fengsel for to drap og åtte drapsforsøk med terror som motiv i den finske byen Åbo i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abderrahman Bouanane fastholdt under rettssaken at han ikke mente å drepe de to finske kvinnene i angrepet på Salutorget i sentrum av Åbo 18. august i fjor.

Seks andre kvinner og to menn ble såret før politiet innhentet og pågrep ham, etter først å ha skutt ham i låret.

Påtalemyndigheten ba om livstid for angrepet og fikk fredag rettens medhold, melder det finske kringkastingsselskapet Yle.

I Finland innebærer livsvarig fengsel at den dømte må sone minst tolv år bak murene.

«Krig mot kvinner»

Bouanane sa i retten at han ønsket å hevne seg på vestlige angrep mot ekstremistgruppen IS, og at han «var i krig mot kvinner». De to mennene som ble såret i angrepet, ble knivstukket da de forsøkte å stanse ham.

IS tok aldri på seg ansvaret for knivangrepet i Åbo, og Bouananes forsvarer Kaarle Gummerus avviste at terror var motivet bak handlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Gummerus ble marokkaneren radikalisert først én måned før angrepet i Åbo, noe han mente var bevis for at det ikke var så godt planlagt at det kunne klassifiseres som en terrorhandling.

Erkjente terror

Aktor Hannu Koistinen var av en annen oppfatning og viste til at Bouanane med sine uttalelser i praksis selv hadde erkjent at terror var motivet.

Marokkaneren omtalte seg selv som en IS-soldat, ga uttrykk for håp om at IS ville ta på seg ansvaret for angrepet og sa at han ønsket å vise at IS hadde tilhengere også i Finland.

Retten var enig og dommen fastslår derfor at knivangrepet var en terroraksjon.

Falskt navn

Bouanane kom til Finland i 2005 og oppga først at han var født i 1998 og het Mechkak til etternavn. Gjennom internasjonalt politisamarbeid avdekket finsk politi at han i virkeligheten var fire år eldre og het Bouanane.

Marokkaneren bodde på et asylmottak bare noen kilometer fra sentrum av Åbo da han gjennomførte angrepet. Kort tid før hadde han fått avslag på asylsøknaden.

Rettspsykiaterne konkluderte med at han var strafferettslig tilregnelig da han gjennomførte angrepet.