Trump beordrer 25 prosent toll på varer fra Kina

President Donald Trump skal ha godkjent en liste over varer som rammes av toll på kinesiske varer. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
President Donald Trump skal ha godkjent en liste over varer som rammes av toll på kinesiske varer. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA innfører som varslet 25 prosent toll på kinesiske importvarer til en verdi av 50 milliarder dollar. Regjeringen i Kina vil svare med samme mynt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I kunngjøringen til Trump heter det at varer som blir ilagt toll, er av «industriell betydning». Trump har tidligere beklaget seg at Kina kopierer amerikanske produkter og ikke respekterer reglene for patentrettigheter.

Det er ventet at Kina vil reagere raskt på Trumps kunngjøring. De nye tollsatsene trår i kraft 6. juli.

– Hvis USA innfører ensidige proteksjonistiske tiltak og skader Kinas interesser, vil vi svare med en gang, sier talsmann Geng Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet.

Trump tar høyde for at Kina vil svare og sier at USA vil innføre ytterligere tollskjerpelser hvis det skjer.

– USA kan ikke lenger tolerere å miste opphavsrettigheter gjennom urettferdig handelspraksis, sier presidenten.

Situasjonen bidro fredag til fall på børsene i Hongkong og Shanghai.

Forhandlinger

De to økonomiske stormaktene har forsøkt forhandlinger for å unngå handelskrig. I løpet av de siste månedene har Trump gjort flere kursendringer og helomvendinger i handelsstriden med Kina – samtidig som han har innført ny toll også på importvarer fra europeiske allierte og Canada.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas utenriksminister Wang Yi sa på en pressekonferanse torsdag sammen med USAs utenriksminister Mike Pompeo at USA har valget mellom to tilnærminger: vinn-vinn eller tap-tap.

Han advarte USA mot å vedta ensidige, ikke-konstruktive tiltak.

Pompeo sa at USAs handelsunderskudd med Kina, som var på omkring 375 milliarder dollar i fjor, fortsatt er for høyt. Men han la til at kinesiske og amerikanske tjenestemenn hadde hatt gode og konstruktive diskusjoner om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På vei mot handelskrig

Trump viser til at handelsbalansen mellom Kina og USA er alt annet enn balansert, og mener Kina har bedrevet urettferdig handelspraksis og skodd seg på bekostning av USA. Det vil han ha slutt på. Tidligere i år varslet derfor Trump at han kan komme til å innføre tiltak mot Kina.

Det utløste reaksjoner i Beijing, der myndighetene 1. april varslet toll på 128 amerikanske varer. To dager senere svarte USA med en trussel om toll på over 1.300 kinesiske varer. Neste dag varslet Kina toll på 106 amerikanske varer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er på vei mot handelskrig hvis det fortsetter sånn, sier Kina-ekspert Frédéric Cho til nyhetsbyrået TT.

Imens har Trump innført toll på stål og aluminium fra Canada, Mexico og EU, som igjen er blitt besvart med kunngjøringer om toll på amerikanske varer.

Trump trapper opp handelsstriden med Kina samtidig som han er avhengig av samarbeid med Kina om Nord-Korea og landets atomprogram. Hvis handelskonflikten forverrer seg, kan det bli vanskeligere å få kinesisk støtte til USAs linje overfor Pyongyang.