Sikkerhetsrådet ber om at havner i Jemen holdes åpne

Arkivfoto fra februar i år som viser styrker fra den saudiledede koalisjonsstyrken i gatene i havnebyen Mokka, som ligger sør for Hodeida. Foto: AP / NTB scanpix
Arkivfoto fra februar i år som viser styrker fra den saudiledede koalisjonsstyrken i gatene i havnebyen Mokka, som ligger sør for Hodeida. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Havnene i Hodeida og Saleef i krigsherjede Jemen må holdes åpne på grunn av den humanitære situasjonen, oppfordrer FNs sikkerhetsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsrådet uttrykker «dyp bekymring rundt risikoen som følge av den humanitære situasjonen» etter at den saudiledede offensiven ble innledet mot havnebyen Hodeida.

Sikkerhetsrådet «oppfordrer alle parter til å oppfylle sine forpliktelser i henhold til internasjonal humanitær lov», heter det i en uttalelse etter torsdagens møte bak lukkede dører.

Videre slår Sikkerhetsrådet fast at en politisk løsning er den eneste måten man kan avslutte den tre år lange krigen på.

I forkant av møtet sa britenes FN-ambassadør Karen Pierce at FNs spesialutsending for Jemen, Martin Griffiths, hadde forsøkt å forhandle fram en avtale med Houthi-opprørerne om å trekke seg ut av Hodeida. De sjiamuslimske opprørerne kontrollerer havnebyen som nå er under angrep av den sunnimuslimske saudiledede koalisjonsstyrken. Sikkerhetsrådet kom ikke med noen uttalelse om at den saudiledede styrken må innstille angrepet mot Hodeida.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsrådets medlemmer ga torsdag sin fulle støtte til Griffiths arbeid, ifølge uttalelsen. Griffiths er ventet å orientere Sikkerhetsrådet mandag om sitt forslag om å innlede forhandlinger for å få i stand en fredsavtale i Jemen.

Sverige hadde på sin side bedt Sikkerhetsrådet ta til orde for umiddelbar stans i kampene mot Hodeida, men Sikkerhetsrådet kunne ikke stille seg bak oppfordringen, noe som gjenspeilet de ulike synene blant de 15 medlemmene.

Les også: Regjeringsstyrker har innledet angrep mot havneby i Jemen