Stormløpet mot Hodeida fortsetter

Regjeringsvennlige militssoldater (bildet) fortsetter offensiven mot den strategisk viktige havnebyen Hodeida i Jemen. Dette bildet ble tatt utenfor hovedstaden Sana i februar. Foto: AP / NTB scanpix
Regjeringsvennlige militssoldater (bildet) fortsetter offensiven mot den strategisk viktige havnebyen Hodeida i Jemen. Dette bildet ble tatt utenfor hovedstaden Sana i februar. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringsvennlige militssoldater, støttet av soldater fra Emiratene og flere andre land, fortsetter framrykkingen mot havnebyen Hodeida i Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble det meldt om harde kamper ved flyplassen sør for den strategisk viktige byen, som har vært kontrollert av Houthi-opprørerne siden 2014.

Fly fra den saudiledede koalisjonen, som gikk til krig mot houthiene våren 2015, har bombet en rekke mål det siste døgnet, og ifølge helsearbeidere i byen ble minst 30 opprørere og ni soldater fra de regjeringsvennlige styrkene drept torsdag.

Militssoldatene støttes av minst 2.000 soldater fra Emiratene, som er fraktet sjøveien fra en marinebase landet har i Eritrea.

Tusenvis av soldater fra Sudan deltar også ifølge sikkerhetskilder i offensiven mot Hodeida, og det samme gjør et ukjent antall leiesoldater.

Fryktelig valg

Russland frykter angrepene vil få katastrofale følger, ikke bare for Hodeidas 600.000 innbyggere, men for hele Jemen.

– Innbyggerne står overfor et fryktelig valg, enten å bli drept i fly- og artilleriangrep, eller dø av sult og sykdommer, heter det i en kunngjøring fra russisk UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN og hjelpeorganisasjoner har alt evakuert sine ansatte fra Hodeida og advarer også mot en katastrofe av dimensjoner.

På randen av sult

22 millioner jemenitter er ifølge FN avhengige av matvarehjelp utenfra, og 70 prosent av hjelpen kommer sjøveien til Hodeida.

Flyktninghjelpen opplyser at havnen i Hodeida fortsatt var åpen torsdag, og at fire skip med mat og drivstoff lå ved kai, klare til å losse.

– Folk i området melder om kraftige flyangrep langs kysten og veiene sør for Hodeida. Det er ikke meldt om direkte angrep mot byen, til tross for nærværet av kampfly, opplyser Flyktninghjelpen.

Flyktninger

Angrep mot Hodeida, der det bor rundt 600.000 mennesker, kan føre til store sivile tap og drive hundretusener på flukt.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden Saudi-Arabia erklærte krig mot Houthi-opprørerne, en krig som ifølge FN har kostet minst 10.000 mennesker livet og såret over 50.000.

Sikkerhetsrådet møtes torsdag til hastemøte for å diskutere utviklingen i Jemen, der FNs spesialutsending Martin Griffiths forgjeves har forsøkt å forhandle fram en våpenhvile.