Meny

Bergs advokat: – Han har det veldig tungt psykisk

Arkivbilde av Frode Berg. Foto: Privat / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Den spionsiktede nordmannen Frode Berg må sannsynligvis sitte i varetekt i Russland i minst ett år etter at en domstol i Moskva torsdag forkastet anken hans.

3. mai fikk han forlenget varetektsfengslingen med tre måneder. Torsdag ble 62-åringens anke om fengslingen behandlet. Domstolen brukte en times tid på å avgjøre at han ikke kunne løslates mot kausjon.

Det var på forhånd ventet at begjæringen ikke ville bli tatt til følge.

Nordmannens russiske advokat Ilja Novikov sier til NTB etter dagens rettsavgjørelse at han tror Berg nå har minst ett år foran seg i fengsel.

– Han trolig må vente til rettsavgjørelsen og anken og bare etter det kan vi håpe på en politisk avgjørelse. Jeg tror Frode Berg har minst ett år foran seg i fengsel før han kan ha noen mulighet til å bli løslatt, sier han.

Les også: Liten optimisme før Frode Bergs ankesak

– Håpet ebber ut

Bergs norske advokat Brynjulf Risnes sier til ABC Nyheter at hans klient har det tungt i fengselet og i større grad har fått følelsen av at saken kan drøye.

– Det er et resultat av tiden. Det har gått over et halvt år og han får i større og større grad en følelse av at dette kan ta veldig lang tid.

– Vi har heller ikke fått signaler om at det foregår forhandlinger som kan føre frem. Vi antar at det sikkert er kontakt mellom norske og russiske myndigheter fra tid til annen, men det er ingen ting som tyder på at man nærmer seg en løsning. Det er vel signaler han også oppfatter, at det er stillstand, da ebber håpet om at dette skal få en løsning ut.

Brynjulf Risnes, advokaten til Frode Berg, forklarer at hans klient har det tungt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Berg har tidligere gitt uttrykk for at dette kan løses mellom norske og russiske myndigheter.

– Jeg tror Berg opplever det i økende grad vanskelig og at det tar på at han ikke får noen gode nyheter, sier han.

Til NRK sier Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, følgende:

– Situasjonen for Frode Berg er blitt vanskeligere. Berg har det veldig tungt psykisk, sier Novikov.

Les også: Frode Berg sier det føles urettferdig og tungt

FSB har strammet inn

Det russiske sikkerhetspolitiet FSB har satt en ny etterforsker på saken. Vedkommende har blant annet krevd at Berg samarbeider mer med etterforskerne hvis han skal få snakke med familien på telefon.

Risnes sier til ABC Nyheter at det er et par måneder siden Berg hadde telefonkontakt med familien fra fengselet.

– Man har i alle fall ikke blitt mer liberal når det gjelder besøk og kontakt. Det kan virke som om man har strammet inn litt. Om det beror på tilfeldigheter eller om det er en bevisst innstramming kan jeg ikke si, men familien oppfatter dette som tungt, sier han.

Advokaten sier at man ikke har anelse om når rettssaken vil starte, og at den senest kan starte neste sommer.

– Er det uansvarlig å holde Berg isolert i så lang tid før rettssaken?

– Ja, egentlig. Saken er i all hovedsak ferdig etterforsket. Vi håper å kunne gjennomføre rettssaken så fort som mulig.

Les også: Aftenposten: Berg møtte E-tjenesten på hotell i Oslo

Frode Berg møter i byretten i Moskva, som skal vurdere om den spionsiktede nordmannen skal løslates. Bergs russiske advokat Ilja Novikov (t.v.) har tidligere sagt at det er svært sjelden at en anke i en sak som den 62 år gamle nordmannen sitter varetektsfengslet for, blir tatt til følge før rettssaken kommer opp. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

3.000 euro

Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Siden da har han sittet i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo.

Da han ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter.

Nordmannen er anklaget for å ha forsøkt å skaffe hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten og er siktet for spionasje. Han har innrømmet å ha arbeidet for norsk etterretning.

– Eneste kilde til håp

Det er bare den russiske advokaten og den norske ambassaden som for tiden kan besøke Berg.

– Veldig viktig. Det er hans eneste kontakt med omverdenen og samtidig hans eneste kilde til håp. Han håper jo hver gang de kommer at det er noe nytt som kan gi et eller annet håp i sikte. For hver gang de går ut og han ikke har fått positive nyheter er det litt tyngre hver gang, sier Risnes.

­– Det er litt som et slag i trynet, men det er samtidig fryktelig viktig at de fortsetter å komme på besøk. Bare det at han vet at noen kommer bidrar til å holde motet oppe.

Les også: Advokat tror VM kan bli løsningen for Frode Berg

Populært