Meny

Kjent menneskerettsadvokat pågrepet i Iran

Det er påbudt i Iran for kvinner å bære skaut. Foto: Illustrasjonsfoto: Vahid Salemi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Den prisvinnende iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh er pågrepet etter å ha forsvart hijab-protestene i hjemlandet, opplyser hennes ektemann.

55 år gamle Sotoudeh ble hentet i sitt hjem onsdag og brakt til det beryktede Evin-fengslet, der Irans politiske fanger sitter.

Sotoudeh er blant Irans mest profilerte menneskerettsforkjempere. Hun har nylig representert flere kvinner som ble pågrepet mens de protesterte mot regimets krav til kvinner om å bære skaut.

Sotoudeh, som fikk EUs Sakharov-pris i 2012, er blitt fengslet flere ganger tidligere etter å ha forsvart opposisjonelle og aktivister i Iran.

Mannen hennes, Reza Khandan, sier at Sotoudeh ringte ham etter pågripelsen. Advokaten sa hun hadde blitt fortalt at hun måtte sone en fem år lang straff i Evin etter å ha blitt dømt in absentia.

– Jeg har ingen anelse om hva straffen er knyttet til, sier Khandan.

Amnesty reagerer

I februar opplyste politiet i hovedstaden Teheran at 29 kvinner var blitt pågrepet for å ha vist seg uten hodeplagg i det offentlige rom.

Amnesty International reagerer kraftig på pågripelsen.

– Nasrin Sotoudeh har viet livet sitt til å kjempe for menneskerettigheter i Iran. Pågripelsen er det siste eksempelet på iranske myndigheters hevngjerrige forsøk på å hindre henne i å utføre hennes viktige arbeid som advokat, sier Philip Luther fra Amnestys Midtøsten- og Nord-Afrika-avdeling.

Shirin Ebadi

Sotoudeh tilbrakte tre år i fengsel mellom 2010 og 2013 etter å ha blitt dømt for å ha «handlet i strid med nasjonal sikkerhet» og for å ha «spredt propaganda mot regimet». Myndighetene forbyr advokaten fortsatt å jobbe med politiske saker, og hun har ikke lov til å forlate Iran før 2022.

Sotoudeh har forsvart journalister, aktivister og andre menneskerettsforkjempere, deriblant nobelprisvinner Shirin Ebadi. Fra 2009 representerte Sotoudeh også flere dissidenter som ble pågrepet under masseprotestene det året.

(©NTB)

Populært