Meny

Pompeo: Nord-Korea-sanksjoner heves kun etter fullstendig atomnedrustning

VIDEO: Dette hadde Pompeo å si om Trumps uttalelser om Nord-Korea.

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier at sanksjonene mot Nord-Korea kun blir hevet etter en fullstendig atomnedrustning.

På en pressekonferanse i Sør-Korea la utenriksministeren også til at Nord-Koreas leder Kim Jong-un har forstått at atomnedrustningen må skje raskt.

Uttalelsen kommer etter et møte mellom toppdiplomater fra Sør-Korea, USA og Japan som omhandlet denne ukens historiske møte mellom USAs president Donald Trump og Kim.

– Det gjenstår mye arbeid

Den amerikanske utenriksministeren sa også at sanksjonene mot Nord-Korea kun blir hevet etter en fullstendig atomnedrustning. Han la til at man på amerikansk side er trygg på at Kim Jong-un har forstått at dette må skje raskt.

– Det gjenstår mye arbeid, sa Pompeo.

På pressekonferansen uttalte også den sørkoreanske utenriksministeren Kang Kyung-wha at alliansen mellom Sør-Korea og USA er «mer robust enn noensinne».

Les også: KCNA: Trump godtar gradvis atomnedrustning

Trumps Kim-hyllest får kritikk i USA

«Historisk gjennombrudd»

I møtet lovet de hverandre at de sammen skal sikre at Nord-Korea skrinlegger sitt atomprogram.

USAs utenriksminister Mike Pompeo Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Trump hevdet møtet med Nord-Koreas leder var et historisk gjennombrudd i den største diplomatiske hendelsen i sitt presidentskap.

Pompeo var mer avmålt. Han har uttalt at USA ønsker at Nord-Korea skal ta «store» steg mot atomnedrustning i løpet av de to neste årene før Trumps presidentperiode er over i 2021.

Les også: – Skuffende av Trump. En triumf for Kim

Trump satser på rask atomnedrustning i Nord-Korea

VIDEO: Dette skjedde under møtet mellom Kim og Trump i Singapore: (saken fortsetter under videoen)

«Fullstendig, verifiserbar og irreversibel»

Pompeo forsøkte dermed å slå tilbake kritikk om at avtalen som Kim og Trump skrev under på i Singapore, ikke inneholder noen henvisning til verifisering av atomnedrustning i Nord-Korea.

I forkant av toppmøtet hadde amerikanske myndigheter uttalt at nedrustningen må være «fullstendig, verifiserbar og irreversibel».

Senere er det ventet at Pompeo skal informere offisielle tjenestemenn fra Kina om innholdet i møtet mellom Trump og Kim.

Les også: Trump: – Vi kommer til å løse et stort problem, et stort dilemma

Populært