Meny

FN: Italia kan ikke alene ta skylden for krisen i Middelhavet

Italias beslutning om å nekte redningsfartøyet Aquarius å sette i land 629 flyktninger og migranter, har utløst en hissig ordkrig med nabolandet Frankrike. Foto: Salvatore Cavalli / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR) Filippo Grandi sier Italia ikke kan ta skylden alene for migrantene i Middelhavet, og at Europa bør gjøre mer.

Italias nye populistiske regjering, bestående av det sterkt høyreorienterte og innvandringskritiske partiet Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen, har fått kritikk fra flere hold for å nekte migrantskipet Aquarius å legge til kai.

– Som europeer skammer jeg meg over at det er en båt som driver ute på sjøen, sa Grandi onsdag.

– Å stenge havner, uansett hvem som gjør det, truer redningshjelp på sjøen som vi har sett med Aquarius, og det er ikke den riktige løsningen, sa han.

Spanias statsminister Pedro Sanchez sa tirsdag ja til å ta imot de 629 flyktningene og migrantene om bord i Aquarius, som ventes å ankomme Valencia i løpet av helgen.

– Må lytte til Italia

Grandi, som selv er italiener, påpekte at Italia har tatt mesteparten av det enorme antallet migranter som har krysset Middelhavet fra Libya til Europa de siste årene. Han understreket at «grunnen til at Italia sa at havnen var stengt, er noe vi må lytte til».

Italias innenriksminister Matteo Salvini har gjentatte ganger lovet å begrense antall innvandrere til landet, som har tatt imot mer enn 700.000 siden 2013.

– Jeg mener Italia har rett når de sier at ikke alle kan komme til Italia, sa Grandi.

Krangel

FNs flyktningsjef sier det haster å få klarhet i staters ansvar om å ta imot skip når det dreier seg om en storstilt redningsaksjon.

Den siste tiden har det skapt krangel mellom spesielt Italia og Frankrike. Salvini har ikke fått støtte for sin avgjørelse om å stenge havnene, og den franske regjeringen har brukt ord som «motbydelig» for å beskrive Italias håndtering av situasjonen.

– Uttalelsene fra Frankrike angående det humanitære skipet Aquarius er overraskende. Italia kan ikke akseptere hyklersk irettesettelse fra land som har foretrukket å se en annen vei når det gjelder innvandring, svarte den italienske regjeringen.

(©NTB)

Populært