Meny

Makedonias president avviser avtale om nytt navn på landet

Makedonias statsminister Zoran Zaev (til venstre) er blitt enig med Hellas' statsminister Alexis Tsipras om å bytte navn på landet fra Makedonia til Nord-Makedonia. Foto: AP / NTB scanpix
Makedonias president Gjorge Ivanov sier han ikke kommer til å skrive under på avtalen som er inngått med Hellas om å endre landets navn til Nord-Makedonia.

Presidenten omtaler avtalen som ble inngått tirsdag som «skadelig».

– Navneenigheten er en personlig avtale mellom statsminister Zoran Zaev og utenriksminister Nikola Dimitrov, sa Ivanov onsdag.

– Denne avtalen er uakseptabel og jeg vil ikke tillate at den blir legalisert. Jeg kommer ikke til å skrive under på avtalen med Hellas, sa presidenten videre.

Tirsdag kunngjorde Makedonias statsminister Zaev og Hellas' statsminister Alexis Tsipras et kompromiss for å avslutte en 27 år gammel navnestrid om hva det lille Balkan-landet skal hete. Makedonias nye navn blir Nord-Makedonia, sa de.

Ivanov sier han vil stanse avtalen.

– Min beslutning er endelig, sier presidenten.

Zaev sa imidlertid tirsdag at avtalen som han inngikk med Hellas, har som betingelse at det skal holdes folkeavstemning i Makedonia over det nye navnet. Dessuten må avtalen ratifiseres i nasjonalforsamlingen.

Deretter er det Hellas sin tur til å ratifisere nabolandets nye navn og dermed tillate at Makedonia blir medlem i NATO og at landet kan innlede prosessen med å bli EU-medlem. Hellas har ikke villet godta at nabolandet kaller seg Makedonia fordi Hellas har en region ved samme navn.

Etter Jugoslavias sammenbrudd på 1990-tallet fikk Makedonia det offisielle navnet Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia (FYROM).

Les også:   Dagfinn Høybråten skal lede sannhetskommisjonen

Populært