Meny

Østerrike, Italia og Tyskland vil danne «akse» mot ulovlig innvandring

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz (t.v.) og Tysklands innenriksminister Horst Seehofer møtte pressen onsdag etter å ha drøftet innvandring i Berlin. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sier han sammen med Italia og Tyskland vil danne en «akse av villige» for å bekjempe ulovlig innvandring.

– Jeg er glad for det gode samarbeidet vi ønsker å utvikle mellom Roma, Wien og Berlin, sa Kurz onsdag etter samtaler med Tysklands innenriksminister Horst Seehofer.

– Vi mener en akse av villige er nødvendig for å bekjempe ulovlig innvandring.

Den tyske innenriksministeren er på kollisjonskurs med sin egen regjeringssjef Angela Merkel, som tvert har avvist hans plan om å avvise asylsøkere på grensa dersom de alt er registrert i et annet EU-land.

Merkel er motstander av alenegang og mener Europa trenger en felles flyktning- og migrantpolitikk, noe Seehofer åpenlyst motarbeider.

Allianse

Onsdag opplyste Seehofer at han tidligere i uka hadde dannet en allianse med sin østerrikske kollega Herbert Kickl og Matteo Salvini, begge uttalte innvandringsmotstandere som hører hjemme langt ute på høyresiden.

Hva samarbeidet faktisk vil gå ut på, er uklart, men ifølge Seehofer vil det inkludere «spørsmål om sikkerhet og terrorisme»

Seehofer prioriterte onsdag også et møte med Kurz framfor et møte om innvandring med flere av sine regjeringskollegaer i Berlin.

Den tyske innenriksministeren forsøkte samtidig å avdramatisere konflikten med Merkel og understreket at han er villig til å inngå et kompromiss.

– Vi kommer definitivt til å finne en løsning, sa han.

Assosiasjoner

Kurz sitter i regjering sammen med det høyrepopulistiske Frihetspartiet. Et av partiene i den nye regjeringen i Italia er den innvandringsfiendtlige Ligaen, som ønsker å plassere flere hundre tusen ulovlige innvandrere i interneringsleirer.

Den østerrikske statsministerens valg av ordet «akse» om samarbeidet med Tyskland og Italia, vekker hos enkelte assosiasjoner til andre verdenskrig da nazistiske Tyskland, som Østerrike var en del av, sammen med fascistiske Italia og keiserriket Japan dannet felles front mot de allierte.

(©NTB)

Populært