Meny

Kongos visepresident løslatt etter frikjennelse

Kongos tidligere visepresident Jean-Pierre Bemba. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Kongos tidligere visepresident Jean-Pierre Bemba er løslatt på vilkår etter at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) frikjente ham for krigsforbrytelser.

Bemba ble løslatt fra fengsel i Haag i Nederland onsdag. Han var dømt til 18 års fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Men i forrige uke omgjorde ICC dommen til full frifinnelse.

Til tross for frifinnelsen måtte Bemba forbli i fengsel, i påvente av kjennelse i en annen sak der han er domfelt for å ha påvirket vitner.

Bemba (55) ble i 2016 funnet skyldig i krigsforbrytelser begått i Den sentralafrikanske republikk fra 2002 til 2003. Han var anklaget for ikke å ha hindret opprørsgruppen han sto i spissen for, i å begå drap og voldtekter.

ICC mener Bemba ikke kan holdes strafferettslig ansvarlig for forbrytelsene. Dommerne i 2016 tok dessuten ikke nok hensyn til at Bemba forsøkte å stanse forbrytelsene da han ble klar over dem, framhevet ICC i forrige uke.

(©NTB)

Populært