Meny

Delte meninger om toppmøtet i sørkoreanske medier

En mann leser en avis med møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un på forsiden i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Flere medier i Sør-Korea er positive etter toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Men en av landets konservative aviser kaller det «skandaløst».

Dagen etter toppmøtet påpeker avisa Hankook at Trump og Kim ikke ble enige om noen tidsplan for atomnedrustning i Nord-Korea.

– Det kan se ut som resultatet ikke lever opp til forventningene, skriver avisa, som politisk befinner seg i sentrum.

Samtidig påpekes det i en lederartikkel at mer konkrete skritt vil bli diskutert i forhandlinger i tiden framover. Samtalene om nedrustning og varig fred mellom Sør- og Nord-Korea har bare så vidt begynt, skriver Hankook.

– Historisk at fiender møtes

Næringslivsavisa Joongang er forsiktig optimistisk, til tross for at det ennå ikke finnes noen tidsplan for atomnedrustning. Toppmøtet i Singapore beskrives som et første skritt.

– Vi kan ikke avvise toppmøtet som en fiasko. Det er i seg selv historisk at lederne for de to fiendene har møtte hverandre, skriver avisa.

Den mer høyreorienterte og konservative avisa Chosun har en ganske annen tolkning.

– Avtalen fra 12. juni er så skandaløs og absurd at vi knapt kan tro våre egne øyne, skriver avisa i en lederartikkel.

Avisa kritiserer Trump for å ha lovet å stanse de felles militærøvelsene til USA og Sør-Korea før Nord-Korea har begynt å bygge ned sitt atomarsenal.

– Stor fiasko

Dette synet deles av lederen for det konservative partiet Fritt Korea, Hong Joon-pyo. Han kaller toppmøtet en «stor fiasko».

Trump overrasket de aller fleste da han etter toppmøtet sa at han vil stanse militærøvelsene til USA og Sør-Korea. Dette har lenge vært et sterkt ønske i Nord-Korea, som oppfatter øvelsene som forberedelser til krig.

Så langt er det ikke kommet fram noe som tyder på at Sør-Korea, en av USAs nærmeste allierte, var informert om Tumps utspill på forhånd.

Den sørkoreanske militæreksperten Moon Seong-mook mener Trumps utspill bekrefter noe mange sørkoreanere hadde fryktet: at Nord-Korea kunne oppnå store innrømmelser fra en uortodoks president som er lite opptatt av gamle allianser.

Men sørkoreanerne har delte meninger om øvelsene, og den venstreorienterte avisa Hankyoreh roser toppmøtet i Singapore.

Avisa tror stansen i militærøvelsene vil bidra både til et bedre forhold mellom USA og Nord-Korea og nordkoreansk atomnedrustning.

(©NTB)

Populært