Meny

Regjeringsstyrker har innledet angrep mot havneby i Jemen

Regjeringsvennlig milits, med flystøtte fra Saudi-Arabia, har gått til angrep på den strategisk viktige havnebyen Hodeida i Jemen.

Hodeida har vært kontrollert av Houthi-opprørerne som grep makten i hovedstaden Sana i september 2014.

Rundt 70 prosent av all nødhjelp til Jemen kommer sjøveien til Hodeida, og FN og hjelpeorganisasjoner advarer om at angrepet mot byen kan få katastrofale følger.

– Redd Barna er nå ekstremt bekymret for at havnen i Hodeida kan bli stengt, til tross for gjentatte advarsler om hvilke ødeleggende følger dette vil få. Det er en reell fare for en sultkatastrofe som kan koste hundretusenvis av mennesker livet, sier Redd Barnas landdirektør i Jemen, Tamer Kirolos..

– Slaget om Hodeida vil ganske sikkert resultere i stort tap av sivile liv og forårsake skade på viktig infrastruktur, sier Kirolos.

Les også: FN: 46 migranter har druknet utenfor kysten av Jemen

Svært alvorlig

Fly fra den saudiledede koalisjonen har alt bombet mål ved havneanlegget i Hodeida. Norske myndigheter er dypt bekymret over meldingene fra byen.

Før soloppgang viser videoer i sosiale medier kolonner med biler på vei mot Hodeida, som kontrolleres av de iranskstøttede Houthi-opprørerne. Foto: Scanpix

– Dette vil ha svært alvorlige konsekvenser for befolkningen og for innførselen av humanitær hjelp, sier statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet til NTB.

Han viser til at det bor rundt 600.000 mennesker i byen, der fly fra den saudiledede koalisjonen i morgentimene onsdag skal ha gjennomført minst 18 bombetokter mot påståtte Houthi-mål for å rydde vei for de regjeringsvennlige militssoldatene.

– Den saudisk-ledede militærkoalisjonen er godt kjent med Norges syn på konflikten i Jemen – at den kun kan løses politisk, ikke militært. Dette har vært understreket tydelig fra norsk side i møter med saudiske myndigheter, sier Halvorsen.

Les også: Frykten for et massivt angrep mot en av Jemens viktigste havnebyer øker

Mot flyplassen

Den regjeringsvennlige militsen har de siste ukene erobret en rekke landsbyer rundt Hodeida, og militsledere bekreftet onsdag formiddag at de hadde fått «grønt lys» fra den saudiledede koalisjonen til å rykke inn i byen.

Sikkerhetskilder opplyste samtidig at De forente arabiske emirater har sendt 2.000 soldater fra en marinebase landet har i Eritrea, over Rødehavet til Jemen, for å delta i slaget om Hodeida.

Soldatene ble satt i land rett vest for Hodeida og rykker nå sammen med de regjeringsvennlige militssoldatene fram mot flyplassen sør for byen.

Neste mål blir trolig havnen, som Houthi-opprørerne ifølge Saudi-Arabia bruker for å bringe inn krigsmateriell fra Iran. Dette benektes både av Iran og opprørerne.

Les også: Røde Kors: Katastrofen i Jemen stanses ikke med nødhjelp

(Saken fortsetter under)

Et medlem av regjeringstro styrker støttet av Saudi-Arabia fotografert utenfor Hodeida i Jemen tidligere i år. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Katastrofale konsekvenser

FN og flere hjelpeorganisasjoner har evakuert sine medarbeidere fra Hodeida.

– Et angrep mot Hodeida vil ha katastrofale konsekvenser, sa FNs Jemen-utsending Martin Griffiths i et lukket møte i FNs sikkerhetsråd mandag.

Han har de siste dagene drevet intense, men forgjeves forhandlinger med Houthi-opprørerne, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE), for å stanse militæroffensiven mot Hodeida.

– Vi er i konstant kontakt med alle involverte parter for å forhandle fram en løsning for Hodeida som tar hensyn til alle de berørte partenes politiske, humanitære og sikkerhetsmessige bekymringer, het det fra Griffiths onsdag.

Verdens verste

Over 100.000 mennesker er drevet på flukt siden de regjeringsvennlige militssoldatene begynte sin framrykking langs vestkysten av Jemen.

Offensiven mot Hodeida kan drive nye hundretusener på flukt, advarer FN og hjelpeorganisasjoner.

– De anslagsvis 300.000 barna i Hodeida risikerer å bli drept eller lemlestet i kamphandlingene. Familier og barn kan havne i kryssild, uten mulighet til å forlate byen og i stor fare for å bli rammet av bomber og kuler om de blir værende. De er fanget, og det lar seg ikke gjøre å gi dem nødhjelp eller medisinsk hjelp, sier Kirolos i Redd Barna.

Jemen regnes fra før som verdens verste humanitære katastrofe. Anslagsvis 10.000 mennesker er drept og over 50.000 er såret siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne, og de fleste ofrene er sivile.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt og over 22 millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp utenfra. 8 millioner mennesker lever på randen av hungersnød i Jemen, flesteparten barn.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært