Meny

Hastemøte i FN om Israels maktbruk mot sivile i Gaza

Palestinere kastet stein og brente bildekk på Gazastripen forrige uke. Minst 128 palestinere har mistet livet i ukentlige protestaksjoner siden mars. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
FNs hovedforsamling møtes onsdag til hastemøte for å ta stilling til et resolusjonsutkast som fordømmer Israels drap på ubevæpnede palestinere på Gazastripen.

Siden slutten av mars er 128 palestinere drept, de aller fleste ubevæpnede demonstranter som er skutt av israelske skarpskyttere på den andre siden av det tungt bevoktede grensegjerdet mellom Gazastripen og Israel.

13.000 ubevæpnede demonstranter er såret, 3.600 av dem etter å ha blitt skutt.

USA la 1. juni ned veto i FNs sikkerhetsråd mot en resolusjon som fordømmer Israels overdrevne maktbruk, men fikk ingen støtte til sitt eget resolusjonsutkast som ga Hamas skylden for voldsbruken.

Kuwaitisk utkast

FNs hovedforsamling skal onsdag stemme over et kuwaitisk resolusjonsutkast, som langt på vei er identisk med utkastet USA la ned veto mot i Sikkerhetsrådet.

Resolusjonsutkastet krever at Israel stanser bruken av «enhver overdreven, uforholdsmessig og vilkårlig bruk av makt».

Utkastet krever også at det «straks tas steg i retning av å oppheve stengingen og restriksjonene Israel har innført» på Gazastripen, men «beklager også at det avfyres raketter fra Gazastripen mot sivile områder i Israel».

Sterk USA-motstand

Resolusjonsutkastet møter sterk motstand fra USA, som kaller det «fundamentalt ubalansert».

– Det ignorerer grunnleggende sannheter om situasjonen i Gaza, skriver USAs FN-ambassadør Nikki Haley, som fastholder at Hamas bærer ansvaret for tap av menneskeliv når israelske soldater skyter mot demonstranter.

USA krever at resolusjonen også fordømmer Hamas for å skyte raketter mot Israel og for å oppfordre til voldshandlinger langs grensegjerdet, «og dermed sette sivile i fare».

FNs hovedforsamling vil stemme over det amerikanske forslaget, før det stemmes over resolusjonsutkastet fra Kuwait.

(©NTB)

Populært