Macron: Italia er kynisk og uansvarlig

629 flyktninger og migranter, som ble plukket opp fra skrøpelige farkoster utenfor kysten av Libya, er nå på vei til Valencia i Spania om bord i redningsfartøyet Aquarius og to skip fra den italienske marinen og kystvakten. Foto: AP / NTB scanpix
629 flyktninger og migranter, som ble plukket opp fra skrøpelige farkoster utenfor kysten av Libya, er nå på vei til Valencia i Spania om bord i redningsfartøyet Aquarius og to skip fra den italienske marinen og kystvakten. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron anklager Italias høyrepopulistiske regjering for brudd på sjøretten, kynisme og uansvarlighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for Macrons voldsomme utfall mot nabolandet, er den italienske regjeringens beslutning om å nekte å ta imot redningsfartøyet Aquarius med 629 flyktninger og migranter om bord.

De 629 kommer fra flere afrikanske land og er plukket opp fra skrøpelige farkoster utenfor kysten av Libya.

Ifølge Leger Uten Grenser, som har hjelpearbeidere om bord, er det 11 småbarn, 123 enslige mindreårige og sju gravide kvinner på skipet.

I flere dager har Aquarius, som driftes av den fransk-tysk-italienske hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée, ligget rundt 65 kilometer utenfor kysten av Sicilia.

– Det er nok! Det er en plikt å redde liv, men det er ingen plikt å gjøre Italia til en enorm flyktningleir. Nå stenger vi havnene, tvitret Italias innenriksminister Matteo Salvini mandag.

Krass kritikk

Salvini, som tilhører det innvandringskritiske partiet Ligaen, får ingen støtte fra Frankrikes president Emmanuel Macron.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under et møte i den franske regjeringen tirsdag viste president Emmanuel Macron til sjøretten og anklaget Italia for «kynisme og uansvarlighet», ifølge talsmannen Benjamin Griveaux.

– Ved ulykker og nød til sjøs er det de med den nærmeste kystlinjen som har et ansvar for å komme til unnsetning, sa Macron.

En talsmann for Macrons parti Republikken på vei er enda mer nådeløs i sin kritikk av Salvini og Italia.

– Den italienske regjeringens holdning er motbydelig. Det er uakseptabelt å leke politikk med menneskeliv på denne måten, sier Gabriel Attal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Aquarius skal eskorteres til spansk havn

Flyttes til andre skip

Spanias statsminister Pedro Sanchez ga mandag Aquarius tillatelse til å legge til kai i Valencia i Spania, rundt 1.500 kilometer unna.

En talsperson for SOS Méditerranée bekrefter at Aquarius ville sette kursen for Spania, men at de fleste av migrantene og flyktningene om bord først vil bli flyttet over i to italienske skip.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil bli kontaktet av to skip, trolig fra den italienske marinen og kystvakten, opplyste Alessandro Porro til det italienske kringkastingsselskapet RAI.

– Disse fartøyene vil ta hånd om rundt 500 av dem vi har om bord, og alle tre fartøy vil deretter fortsette mot Spania, sier Porro.

Les også: Makedonia og Hellas kan stå foran gjennombrudd i navnestriden

Ber Italia revurdere

Tirsdag ettermiddag var det fortsatt ikke bekreftet at de to italienske skipene var framme ved Aquarius, og Leger Uten Grenser ba Italia revurdere sin beslutning om å nekte å ta imot skipet.

Ifølge hjelpeorganisasjonen er de 629 flyktningene og migrantene utmattede, og den rundt fire dager lange seilasen vil derfor kunne utgjøre en helserisiko for flere av dem.

Italia avviser dette og opplyser at de to italienske skipene vil ha nok forsyninger om bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang at italienske myndigheter sier nei til å la et skip med migranter og flyktninger legge til kai etter at landets fikk ny regjering bestående av det sterkt høyreorienterte og innvandringskritiske partiet Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen.

Les også: Drivstoffpriser presser opp inflasjonen i USA