NATO og EU gleder seg over makedonsk navneavtale

Makedonias statsminister Zoran Zaev (t.v.) sammen med Hellas' statsminister Alexis Tsipras. Foto: AP / NTB scanpix
Makedonias statsminister Zoran Zaev (t.v.) sammen med Hellas' statsminister Alexis Tsipras. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Makedonias avtale med Hellas om å legge navnestriden død etter 27 år, møter entusiasme i Brussel. "Nord-Makedonia" rykker nærmere både NATO- og EU-medlemskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har en historisk løsning etter to og et halvt tiår. Vår avtale innebærer at Republikken Nord-Makedonia brukes generelt, sier Makedonias statsminister Zoran Zaev tirsdag kveld.

Navnet er imidlertid ikke helt spikret, for det skal først bli gjenstand for folkeavstemning i Makedonia til høsten, opplyste Zaev.

Hellas har nektet å godta Makedonia som navn på nabolandet siden Jugoslavias sammenbrudd på 1990-tallet, fordi dette også er navn på en gresk provins. FN startet å mekle i striden allerede i 1995, uten hell. Etter måneder med intenst diplomati, er en avtale nå på plass.

– Vi har kommet fram til en avtale, en god avtale som dekker alle betingelsene Hellas har satt, sa den greske statsministeren Alexis Tsipras før navnet ble offentliggjort.

Stoltenberg positiv

Spørsmålet har utløst sterke følelser i begge land, og vilkårene i avtalen er foreløpig ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En løsning på navnestriden kan på sikt bane vei for medlemskap i både EU og NATO for Makedonia.

– Dette vil plassere Skopje på kursen mot NATO-medlemskap. Og det vil bidra til å styrke fred og stabilitet på Vest-Balkan, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Hellas hindret Makedonia i å bli NATO-medlem i 2008 på grunn av navnestriden. Zaev tror nå at Makedonia vil kunne bli invitert til å bli NATOs 30. medlemsland på NATO-møtet allerede 12. juli.

Les også: FN-eksperter vil inspisere nordkoreansk testanlegg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-entusiasme

EUs utenrikssjef Federica Mogherini håper medlemslandene nå gir grønt lys til å starte forhandlinger med Makedonia. EU-president Donald Tusk er også entusiastisk.

– Takket være dere, er det umulige i ferd med å bli mulig, sier Tusk.

De to landenes statsministre skal etter planen signere navneavtalen i de kommende dagene, men begge har i forkant møtt motstand på hjemmebane.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Makedonia heter i dag offisielt Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia (FYROM), et navn som er sterkt mislikt av landets innbyggere. Dette navnet brukes i FN og andre internasjonale organisasjoner.

Les også: Presidentskapet vil hastebehandle krav om å stanse satellittprosjekt

Gresk historie

Hellas har anklaget nabolandet for å bruke gresk historie i nasjonsbyggingen, blant annet ved å gjøre Aleksander den store til et nasjonalt symbol.

Grekerne mener også at navnevalget impliserer at nabolandet gjør krav på områder nord i Hellas, noe Skopje avviser.

Ifølge Hellas' utenriksminister innebærer avtalen blant annet at Skopje erkjenner at makedonsk er et slavisk språk. Hellas' nasjonalforsamling vil bli bedt om å ratifisere avtalen etter at den er godkjent i Skopje.

Det har i år vært en rekke protester mot et navnekompromiss, både i Skopje, Aten og i Thessaloniki nord i Hellas. Hellas' forsvarsminister Panos Kammenos har dessuten uttalt at Zaev ikke har «sjans» til å få avtalen godkjent.

Les også: Turist-rekord bekymrer Hellas