Håp og tvil etter møtet mellom Kim og Trump

VIDEO: Dette skjedde under møtet i Singapore 12. juni: 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjonene på toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un er positive, men det advares samtidig mot å feste for mye lit til avtalen som ble inngått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sentosa-avtalen fra 12. juni vil bli husket som en historisk hendelse som hjalp til med å få slutt på den kalde krigen, mener Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Moon har ikke kommentert Trumps løfte om å avslutte de felles militærøvelsene med Sør-Korea, noe den amerikanske presidenten begrunner med at de er «fryktelig dyre» og at det heretter vil være «upassende» å avholde dem.

Et første steg

Japans statsminister Shinzo Abe kaller avtalen mellom Trump og Kim et første steg.

– Med dette toppmøtet er formann Kim Jong-uns intensjoner om komplett atomnedrustning på Koreahalvøya skriftlig bekreftet. Jeg støtter dette som et første steg mot en omfattende løsning på de spørsmål som angår Nord-Korea, sier Abe.

Mye gjenstår

Kinas utenriksminister Wang Yi kaller tirsdagens toppmøte viktig og betydningsfullt, men sier mye gjenstår før en avtale om atomnedrustning er på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den viktigste og vanskeligste delen av dette sikkerhetsspørsmålet er at USA og Nord-Korea setter seg ned og finner en løsning gjennom gjensidige samtaler, sier Wang.

Han understreker at atomnedrustning må skje samtidig med en fredsprosess som tar hensyn til Nord-Koreas bekymring for egen sikkerhet.

Russland bistår gjerne

Russland ser også positivt på møtet mellom Trump og Kim, men maner til varsomhet.

– Djevelen ligger i detaljene, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov til nyhetsbyrået TASS.

Russland bistår gjerne med å sette avtalen om atomnedrustning på Koreahalvøya ut i livet og håper at tirsdagens toppmøte åpner for normalt økonomisk samkvem med Nord-Korea, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nødvendig avtale

EUs utenrikssjef Federica Mogherini mener toppmøtet mellom Trump og Kim var en indikasjon på at atomnedrustning på Koreahalvøya er mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette toppmøtet var et avgjørende og nødvendig steg for å bygge videre på den positive utvikling som hittil har funnet sted på Koreahalvøya, heter det i en uttalelse fra Mogherini.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) hilser også avtalen velkommen.

– IAEA vil følge nøye med på forhandlingene som nå skal holdes mellom de to landene for å implementere avtalen fra toppmøtet, heter det i kunngjøring fra IAEAs generaldirektør Yukiya Amano.

Presset må opprettholdes

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen gleder seg over avtalen om atomnedrustning på Koreahalvøya, men minner om at tidligere avtaler er brutt.

– Nord-Korea har tidligere lovet nedrustning og ikke holdt ord. Derfor vil vi fra dansk side fortsatt bidra til det sterke internasjonale presset som skal sikre at Nord-Korea lever opp til avtalen, sier han.

– De internasjonale sanksjonene mot Nord-Korea og det harde diplomatiske arbeidet har gitt resultater. Tiden vil vise om dagens møte er et gjennombrudd som faktisk kan lede til nedrustning og fred, sier Løkke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trump bryter avtaler

Iran advarer også, og minner om at president Donald Trump er kjent for å bryte avtaler.

Trump trakk tidligere i år USA fra atomavtalen med Iran og en talsmann for den iranske regjeringen mener at han godt kan finne på å gjøre det samme med avtalen han tirsdag inngikk med Nord-Korea.

– Vi står overfor en mann som går tilbake på det som er undertegnet, sier Mohammad Bagher Nobakht til det iranske nyhetsbyrået Fars.